Det är dyrt att göra fel

Häromdagen fick jag ett mejl om att jag här på bloggen brutit mot upphovsrätten då jag använt ett foto utan upphovsmannens tillåtelse. Fotot de i mejlet syftade på var en slags ”allmän publikbild” med händer i luften i förgrunden. Tänk typisk illustration för en konsertbild. Fotot i fråga ägs av en stor svensk nyhetsbyrå och dess fotografers rättigheter bevakas av ett internationellt bolag vars affärsidé är att i efterhand driva in saknad ersättning för bildrätter.

Och väl så, jag hade ju trots allt gjort fel. Fotot har dessutom funnits på min blogg i många år. Det i sig är inget att argumentera kring. Fotot är nu borttaget från min blogg, bildbyrån är underrättad om att jag så gjort och jag ska även betala in avgiften retroaktivt för bildrätten. Det är förstås surt, men så är det. Jag försöker att se det positivt, som en slags ”läropeng”. Men, suck…

Men det som inträffat sätter mig och min lilla blogg ändå i en besvärlig situation i arbetet framåt. Hur ska jag egentligen tänka kring bilder (foton, illustrationer med mera)? De allra flesta av bilderna här på bloggen har jag ju tagit själv med kamera eller mobilkamera. Och totalt sett ”äger” jag alltså själv bildrätterna till gissningsvis 80-85 % av allt bildmaterial som finns här på bloggen. Dessa bilder är förvisso av blandad kvalitet – men de är ändå helt och hållet ”mina”.

Men annat material (både text och bild) kommer ofta till mig på alla möjliga sätt. Det kan komma i form av utskick från arrangörer inför arrangemang, en del ”lånas ut” till mig, en del skickas till mig i hopp om att jag ska skriva något, en del är sådant som jag ”saxat” ur redan känd marknadsföring. Och så vidare, ni fattar… Detta material undrar jag hur jag ska resonera kring? Spontant så drar jag mig lite för att vilja använda denna typ av material framöver om det inte uttryckligen ges ett godkännande för det. Detta kommer i sin tur att innebära att inlägg, som främst är av karaktären ”inför ett arrangemang”, kommer att få ett lite mindre attraktivt utseende. Om inte bilder används alltså. För jag vill nog inte chansa så mycket framöver då jag inte riktigt har råd med fler läropengar. Den här bloggen har liksom inga intäkter.

Vidare känner jag att jag nu måste gå igenom hela bloggen. Jag behöver på något sätt granska alla blogginlägg, fasta sidor, bild- och textmaterial. Det är en ganska grannlaga uppgift då det handlar om nästan tio års bloggande, över 430 inlägg och +1300 bilder. Är jag inte säker på ursprunget och vad som sagts kring bilden, då får jag nog ta bort det materialet… eller ska jag avpublicera i avvaktan på godkännande? Det här kommer nog att ta lite tid. Tur jag har semester…

Lite lätt trötta sommarhälsningar.

/David


PS. Avslutar med några bilder som jag vet att jag tagit själv. Det här är för mig fina bilder som minner om många härliga musikupplevelser i Arvika. Både av tillresta musiker men också musiker från Arvika. Tack! DS.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.