Noll fem sju noll

Arvikaduon Edgar & Strandberg har egentligen inte varit en duo särskilt länge även om de känt varandra desto längre tid. Har hört eller läst någonstans att de träffades genom fotbollen. De har hållit på var för sig innan men de bildades som duo under 2020. Edgar hade då tidigare kört trubadurgig medan Strandberg mer konsumerat hårdare musik. Men trots deras korta tid som duo har de redan hunnit med en hel del. Många känner säkert igen dessa herrar från stödgalorna Music Against Covid-19 i Arvika. Andra kanske har hört deras tidigare singlar och EP? Flera av låtarna är jag säker på att du hört om du lyssnar regelbundet på Sveriges Radio Värmland. De fyra, redan släppta låtarna, har burit bud om vad som skulle komma…

Och när jag nu sitter och lyssnar på hela den färdiga skivan så slås jag av hur mycket av deras förebilder man kan ana i deras musik. Här kan man å ena sidan, precis som i de tidigare låtarna, urskilja tydliga stänk av Lars Winnerbäck och lite Ulf Lundell. Å andra sidan skulle ”Värmland i regn” kunna vara en låt på mer närliggande värmländska folk-rock-dans-bandet Sven-Ingvars ordinarie repertoar. Men det är i musiken också en del nya tongångar… mer Edgar & Strandberg? Men det är fortsatt pop på svenska! Och det har Arvikaanknytning på olika sätt. Det mest iögonfallande är ju förstås namnet på albumet – ”Nollfemsjunoll”. Men också att man har andra Arvikamusiker med sig in i studion.

Hela det musikaliska materialet är snyggt paketerat och producerat av Ola Gustafsson. Alla låtar är i mitt tycke inte riktigt lika lättsmälta som de tidigare singlarna ”Tusen kyssar” och ”Värmland i regn” – men det kanske beror på att de fått fler genomlyssningar än det nya materialet? Jag får ge det mer tid. Nyss nämnde Gustafsson är föresten den som spelat in gänget i studion Durango Recording och där han själv också medverkar med gitarrer, mandolin, ukulele och bas. I övrigt medverkar en skara välmeriterade musiker: Andreas Dahlbäck (trummor & kör), Janne Schaffer (gitarr), Lars Nyström (piano & orgel) samt Arvikamusikerna Linnea Waljestål (sång & kör) och Johan Birgersson (fiol). Låtarna är mastrade av Sören von Malmborg/Kai Blankenberg. All text och musik är skriven av Christopher Edgar och Henrik Strandberg förutom ett spår där man gjort en svensk version av en Henning Kvitnes låt.

Gillar du svensk pop så har du i detta debutalbum från Edgar & Strandberg en rejäl fredagslyssning framför dig. Så stämpla nu ut från jobbet och ta dig an Nollfemsjunoll. Trevlig lyssning!

/David

Edgar & Strandberg. Foto: Ulf Zetterlund.
Edgar & Strandberg. Foto: Ulf Zetterlund.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.