Livets stora gåva

Ibland behöver man sannerligen inte gå långt för att ha något att skriva om här på bloggen. Det gäller bara att ha ögonen öppna. I detta fall behövde jag bara gå ut ur huset, snedda över gatan och gå över till grannarna. En sträcka på ungefär 25 meter. Genremässigt är det dock inte det vanligaste innehållet här på bloggen: kristen musik.

När jag var i tonåren lyssnade jag en del på den amerikanska kristna rockbandet Petra. Petra startade i början av 70-talet och håller vad jag vet fortsatt på. Jag gillade främst deras 80-talsplattor, det var en annan slags kristen musik än den jag hört tidigare. Det kändes fräscht då. Men andra ”vanliga” band ersatte till slut Petra och jag ska villigt erkänna att jag nog aldrig hittat tillbaka till dom efter det. Men kristen musik har dock funnits med mig. Till exempel svenska bandet Freda, Oslo Gospel Choir och en hel del klassiska tonsättare som skrivit kyrkomusik.

Den mer moderna kristna musiken är jag dock inte särskilt bekant med. Det kan ju tyckas konstigt med tanke på var jag arbetat de senaste åren. Men jag inser att jag nog mest lyssnat på annan musik när jag kommit ifrån mitt arbete på kyrkan. Därför är det, kanske inte okänd, men ganska ovan mark att ta sig an en helt ny platta med just kristen musik: ”Livets stora gåva” med Sarah och David Åström.

Och jag tror nog att många läsare här på bloggen känner igen Sarah och David. De är förvisso bosatta i Arvika men reser normalt runt om i både Sverige och Norge med sin sång och musik. David har tidigare rest som pianist till bla annat Kjell Samuelson under många år. Det är främst i olika kyrkor man kan se och höra dem sjunga, men också på gator och torg och på äldreboenden vet jag att de är ett uppskattat inslag. Deras repertoar består mestadels av andliga sånger och psalmer, men även en del nyare arrangemang. Allsång inbjuds det ofta till under deras spelningar. Många har nog stött på paret vid begravningar, antingen som musiker men David är även borgligt begravningsombud.

Sarah & David Åström.
Sarah & David Åström.

Förra skivan kom för knappt tre år sedan, strax innan duon sa upp sig från sina arbeten och tog steget fullt ut som frilansare inom musiken. Initialt gick det också rätt bra. Mycket bokningar på spelningar i både Sverige och Norge. Full fart! De fick dock inte köra på i detta tempo så jättelänge innan hela branschen fick hitta på annat. Corona. Men Coronaåret blev ett mycket kreativt år för Sarah och David då de istället för att vara ute på vägarna och spela gick in i studion, Birdbay Studio i Töcksfors, med producenten Stig Lindell. Parallellt har de spelat in videos från sitt vardagsrum och laddat upp på sin Youtubekanal.

I pressmaterialet kan man läsa att de med nya skivan dragit sig mer mot countryn men att älskade klassiker, som ”Jag har hört om en stad”, fortfarande finns med som en extra tyngd i budskapet. Många av sångerna har kopplingar till Värmland och särskilt Arvika då hela tre av låtarna är ur Bröderna Samuelsons repertoar, en blues skriven av Arvikabon Tage Pettersson och Sarah själv har skrivit flera av texterna.

”Sedan har vi också en alldeles ny, aldrig tidigare inspelad, svensk version av Johnny Cash´s I came to believe, en god vän till oss har satt en mycket bra text.” säger David.

Musikern och producenten Stig har själv komponerat två av sångerna på skivan däribland titelspåret Livets stora gåva som har en härlig schlagermelodi och verkligen understryker glädjen paret vill förmedla. Sarah har dessutom skrivit en ny text till hans bidrag till norska Grand Prix som tyvärr fick strykas efter ändrade regler. Med Sarahs text blev det en kärlekssång: ”Till dig”.

Inför sitt skivsläpp så släppte de en video med snack om produktionen. Ett samtal i en avslappnad miljö i Stig Lindells studio. Ett häng över kaffekoppen varvat med små korta klipp från hur inspelningssituationen hos Stig har sett ut under arbetets gång. Mycket trevligt, det där borde fler artister göra. Se den gärna här:

Skivsnack med Sarah & David Åström och Stig Lindell.

Och skivan då? Musikmässigt finns det nog här något för många. Det är en slags mix av pop, visa, blues, gospel och country. Ja, för visst har den en stark dragning åt just countryn. Men glöm den där trötta countryn som är lika med ”hästjazz”… Nej, det här är mer försiktigt med fina inslag av exempelvis steelgitarrer. Men man anar även en del blues och framför allt gospeltoner. Gospel ja. Ja, jag skulle gärna höra det här paret ihop med band och en gospelkör. Något för SingOut kanske? Det skulle nog kunna bli riktigt pampigt. Och finge man fortsätta att önska fritt skulle jag gärna höra ett samarbete med Sarah och David tillsammans med Arvika stråkorkester runt fina låten ”Till dig”. Och just ”Till dig” tror jag nästan att jag kan sätta pengar på att du kommer få höra på Sveriges Radio Värmland om de bara lyckas få in en fot där.

Att komma ut med en ny skiva och inte få spela den för sin publik vittnar otaliga musiker om är frustrerande. Ett riktigt antiklimax. Så är det säkert även för mina grannar. Men Sarah och David planerar en försenad releasekonsert så snart restriktionerna lättar i sommar. Då hoppas man kunna välkomna Arvikabor till att höra dem med fullt band utomhus i stadsparken. Det tror jag blir bra!

/David

EDIT: Skivan finns i dagsläget inte på strömmande medier utan bara som CD. Köps av Sarah & David – se deras hemsida.

CD: Livets stora gåva med Sarah & David Åström.
CD: Livets stora gåva med Sarah & David Åström.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.