Två stipendiater 2021!

Arvika Konsertförenings utser normalt varje år en stipendiat till en ung och lovande musiker i Arvika. Men saker och ting är inte som normalt eller vanligt och för 2021 har konsertföreningen valt att utse två stipendiater: Mirja Backlund och Freja Apelkvist. Den ene på klarinett och den andre på cello/piano.

Mirja Backlund. Foto: Arvika konsertförening.
Mirja Backlund. Foto: Arvika konsertförening.

Mirja Backlund går sista året på teknikprogrammet på Solbergagymnasiet. Hon har samtidigt påbörjat sitt tionde och sista år som klarinettelev på Musikskolan i Arvika. För tre år sedan köpte hon sin träklarinett och det ledde till en stor förändring i synen på spelandet. Det blev mycket roligare att spela, särskilt att spela solo. När hon var liten började hon spela i en blåsorkester på musikskolan, därefter i de årliga symfoniorkesterprojekten. Utöver orkestrarna spelade hon i en klarinettensemble och i en grupp med några vänner där dom fokuserade på lite mer jazziga stycken. När Mirja började spela på sin nya träklarinett kunne hon öva på hur klangen lät och inte bara på att hon skulle ta rätt grepp. Eftersom hon mest fokuserar på att spela klassisk musik gjorde detta stor skillnad – det lät mycket bättre. När hon övade så tyckte hon faktiskt att det lät fint! Hon började fokusera på nya delar av spelandet och sen dess känner hon att hon verkligen har utvecklats i sitt spelande. Mirja har spelat flera gånger på musikskolans vårkonserter, även i våras när hon mottog musikskolans stipendium. Under hösten har hon arbetat med Mozarts klarinettkonsert och särskilt fokuserat på den andra satsen vilken hon hoppas på att någon gång få framföra. Det mest aktuella hon för tiden spelar är låten The tale of Viktor Navorski från filmen The Terminal. Det tycker hon är extra roligt att spela eftersom hon själv upptäckte stycket och letade fram noter.

Freja Apelkvist. Foto: Arvika konsertförening.
Freja Apelkvist. Foto: Arvika konsertförening.

Freja Apelkvist är 17 år gammal och går andra året på gymnasiet Stage & Perform här i Arvika där hon också har bott i drygt ett år nu. Freja är född i Lund men när hon var 3 år flyttade hon till Bukarest, Rumänien med sin familj och bodde där tills 2019. Freja har nu hållit på med musik i snart 9 år. Det första instrumentet hon lärde sig var piano. Två år senare började hon spela cello och lite tid efter det igen sång. Den musik hon främst fokuserat på ända sedan hon började med musik är den klassiska. Under åren har hon tagit del av många olika nationella och internationella masterclasses, workshops och tävlingar. Nästa år kommer Freja vara med i Royal Concertgebouw Young Summer Class i Nederländerna. Sedan Freja flyttade till Arvika har hon blivit medlem i Arvika Stråkorkester och med de medverkat i projektet med bröderna Rongedal i februari 2020. Dessutom har hon varit med i Estetiska Skolans projekt Legally Blonde och spelat cello i en kvartett med tre studenter från Musikhögskolan Ingesund. Freja är även medlem i det nyligen bildade progressiva rockbandet ”Gaarden” då hon tycker att det är ens plikt som musiker att utforska musiken i alla dess former. Just nu spelar hon cello för Lars-Inge Bjärlestam och piano för Ernst Erlanson.

Att Arvika Konsertförening att detta speciella år dela ut två stipendier är förmodligen en engångsföreteelse. Men förhoppningsvis ger det dessa båda unga musiker lite extra inspiration i denna krävande tid. Tanken är att de båda stipendiaterna under sommaren/hösten 2021 kommer att ge var sin konsert med anledning av stipendiet.

/David

En kommentar Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.