Jazz och latinamerikansk musik

Arvika konsertförening presenterar nu i närtid två mycket olika konserter. Det blir jazz och det blir latinamerikansk musik. Båda konserterna ges på Musikhögskolan Ingesund.

4 november klockan 18.00 och 20.00, Stora konsertsalen, Musikhögskolan Ingesund
Först ut av konserterna är Fredrik Lindborg trio och stråkkvartett med ett program av Lurs Gullin. Gullin räknas av många som en av Sveriges största musiker och kompositörer genom tiderna. Han spelade tidigt både klassiskt musik och folkmusik vilket har satt sin tydliga prägel på musiken. I händerna på kvällens musiker ges musiken nytt liv. Lars Gullins kompositioner framförs av Fredrik Lindborg, saxofoner, Martin Sjöstedt, bas, Daniel Fredriksson, trummor, Daniel Migdal, violin, Henrik Naimark-Meyers, violin, Ylvali Zilliacus, viola och Amalie Stalheim, cello.

11 november klockan 18.00 och 20.00 i Stora konsertsalen på Musikhögskolan Ingesund.
Konsert nummer två står Ensemble Villancico under ledning av Peter Pontvik för. Denna ensemble har invigt den skandinaviska publiken i en ny genre: den latinamerikanska renässans- och barockmusiken. ”Med en konsert- och turnéverksamhet i drygt 30 länder är ensemblen fortfarande ensam i Norden om att representera detta område. På meritlistan finns flera CD-utgivningar, en grammisnominering, ett interpretationspris samt inspelningar i radio och TV, både i Sverige och utomlands. Kombinationen av färgstark, rytmisk tidig latinamerikansk repertoar och den i svensk tradition skolade vokal-instrumentalensemblen har resulterat en ledande position inom genren. Ensemblens klara, homogena klang, de lidelsefulla, rytmiska tolkningarna med inslag av barockdans har vunnit internationell genklang.” Så skriver man på konsertföreningens hemsida.

Ensemble Villancico. Foto: Sarah Tehranian.
Ensemble Villancico. Foto: Sarah Tehranian.

Peter Pontvik, född i Köpenhamn, är tonsättare, ensembleledare, musikproducent och musikforskare. Utbildad i Sverige, Uruguay och Tyskland har han skrivit kammarmusik samt kör- och orkesterverk och har även forskat inom tidig musik. 1995 grundade han Ensemble Villancico. Pontvik är grundare av och konstnärlig chef för Stockholm Early Music Festival, har varit ordförande av det europeiska nätverket REMA (2011-15), samt av den nordiska organisationen NORDEM. Han är initiativtagare till ”European Early Music Day” och har fått utmärkelserna “Årets Eldsjäl” av Svenska musikfestivaler samt “Swedish Early Music Award”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.