Glafsfjordens musikfestival 2020

Affisch: Glafsfjordens musikfestival 2020
Affisch: Glafsfjordens musikfestival 2020

Så har det så blivit dags för Glafsfjordens Musikfestival 2020. Jag har i ett tidigare inlägg redan hintat om en hel del av programmet. Men här kommer lite fler detaljer som jag lyckats hitta.

För den som inte vet vad Glafsfjordens musikfestival är kan man säga att det är en musikfestival med inriktning på klassisk kammarmusik och konstmusik.  Jag är ingen stor kännare av genren men jag har förstått av de som vet mer att programmet håller hög internationell och konstnärlig nivå. Festivalen lockar både internationella stjärnor samt några av Sveriges främsta artister i genren. Att Pavel Nersessian gästar Arvika verkar i den klassiska världen ha genererat många utropstecken –  lite av en ”snackis”. En fin fjäder i hatten för festivalen. Nersessian kommer även att ha en öppen masterclass där studenter och intresserad allmänhet kan komma och lyssna.

Pavel Nersessian. Foto: Glafsfjordens musikfestival.
Pavel Nersessian. Foto: Glafsfjordens musikfestival.

Har du inte gått på en klassisk konsert på Musikhögskolan Ingesund förut har du sannerligen ett bra tillfälle nu. Den sjätte upplagan av Glafsfjordens Musikfestival bjuder på konserter för allmänheten varvat med workshops för studenterna på musikhögskolan mellan den 5-9 februari. Ja, det blir till och med internationell masterclass inom piano som pågår mellan 4-9 februari. Ett tungt startfält av gästande pianister från världens alla hörn (Hongkong, USA, Canada, Österrike, Lettland, Kroatien, Frankrike, Danmark och Sverige)! Sammantaget är det rejält häftigt.

Carl Unander-Scharin. Foto: Glafsfjordens musikfestival.
Carl Unander-Scharin. Foto: Glafsfjordens musikfestival.

Festivalen har flera medverkande med Arvikakoppling. Jon Dahlkvist (lärare på Ingesund) i Dahlkvistkvartetten, Carl Unander-Scharin (professor på Ingesund), Julia Mustonen-Dahlkvist pianoprofessor på Ingesund och konstnärlig ledare för festivalen. För att bara nämna några.

Personligen ska jag försöka ta mig iväg på några av konserterna. Festkonserten samt ”High, Low or in between” är de som lockar mig mest. Jag har hört Svante Henryson en gång tidigare och det var mycket bra. Svante är kanske för den breda allmänheten känd för att ha spelat ihop med Yngwie Malmsten. Det ska bli riktigt kul att höra vad han och hans fru Katarina ska framföra ihop. Tycker du att Katarina ser bekant ut? Hon har, bland annat, varit med i The Real Group (en av originalmedlemmarna om jag inte minns helt fel). Jag har hittat ett kul videoklipp (se längst ner) som hintar om vad det kan tänkas bjudas på… Där har jag även lagt till några fler videoexempel på vad som komma skall under festivaldagarna. Mycket nöje!

Biljetter då? De olika festivalpassen säljs nu för fullt via förköp på Ticketmaster och på Arvika Tursitbyrå. Det finns olika ”nivåer”på biljetter som man kan införskaffa: ”Guldpass” (alla fem konserterna) för 600 kr, ”Silverpass” (de tre sista konserterna) för 400 kr eller enkelbiljetter för antingen 200 eller 100 kr. Eventuellt resterande biljetter kommer att säljas i entréerna en timme före respektive konsert. Mer information kan du ta del av här.

/David


Festivalprogrammet

Onsdag 5 februari

Glafsfjordens musikfestival logga
Glafsfjordens musikfestival logga

Stumfilmskväll med levande musik. Live-improvisation på piano av Jean-Baptiste Doulcet till stumfilmen ”The Wind” (Stormen) från 1928 av den svenske legendariske filmregissören Victor Sjöström. Filmen kommer att visar med projektor samtidigt som Jean-Baptiste spelar i stunden improviserad musik som passar till filmen! Jean-Baptiste Doulcet anses vara en av de allra bästa improvisatörerna i världen. Plats: Arvika Konsthall. Tid: 19.00. Pris: 100 kr, studenter (med studentleg.) eller under 19 år: gratis i mån av plats

Torsdag 6 februari
Souvenir. Souvenir de Florence av Tchaikovsky med stråkensemblen Camerata Ingesund under leding av Magnus Ericsson samt med stråklärarna från Ingesund. samt Extranummerkavalkad på flygeln med pianister från Glafsfjorden Piano Academy. Torsdagen är lika med ungdomarnas dag! Plats: Rackstadmuseet. Tid: 19.00. Pris: 100 kr, studenter (med studentleg.) eller under 19 år: gratis i mån av plats

Fredag 7 februari

Dahlkvistkvartetten. Foto: Glafsfjordens musikfestival.
Dahlkvistkvartetten. Foto: Glafsfjordens musikfestival.

Mästarkonsert. Pavel Nersessian (piano) & Dahlkvistkvartetten i ett program där han bland annat spelar Dvorak pianokvintett tillsammans med Dahlkvistkvartetten. Presenteras av Sven Årnes. Plats: Stora konsertsalen, Musikhögskolan Ingesund. Tid: 19.00 – cirka 21.30. Pris: enkelbiljett: 200 kr, Studenter (med studentleg.) eller under 25 år: gratis i mån av plats. Caféet är öppet före och i pausen av konserten.

Lördag 8 februari
Festkonsert. Svante Henryson, cello, Dahlkvistkvartetten (Alexander Kagan, violin, Kersti Gräntz, violin, Jon Dahlkvist, viola, Hanna Dahlkvist, cello), Carl Unander-Scharin, tenor, Tony Yang, piano (”YOUNG ARTIST”), Tekla Nilsson, klarinett (”YOUNG ARTIST”), Sven Årnes, konferencier. Festivalens surpriskonsert med färgglatt program. Plats: Stora konsertsalen, Musikhögskolan Ingesund: Tid: 19.00. Pris: enkelbiljett: 200 kr, Studenter (med studentleg.) eller under 25 år: gratis i mån av plats. Caféet är öppet före och i pausen av konserten.

Söndag 9 februari

Katarina och Svante Henryson. Foto: Glafsfjordens Musikfestival.
Katarina och Svante Henryson. Foto: Glafsfjordens Musikfestival.

”High, Low or in Between”. Katarina & Svante Henryson framför egna låtar på sång och jazz-cello. Plats: Ritz. Tid: 18.00. Pris: enkelbiljett: 200 kr, Studenter (med studentleg.) eller under 19 år: gratis i mån av plats. Caféet är öppet före och i pausen av konserten.

Mer information
För mer information, senaste nytt, eventuella ändringar med mera om Glafsfjordens Musikfestival se hemsidan eller Facebooksidan.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.