Sebra – Arvikas inofficiella Arvikaambassadörer

Sebra på Trivselkvällen i Stadsparken 2018. Foto: Sebra.
Sebra på Trivselkvällen i Stadsparken 2018. Foto: Sebra.

En del lokala artister flyger helt och hållet förbi mig. Jag vet inte riktigt varför det blir så. En del andra lyckas på något sätt hålla sig ”under radarn” för fler än mig. Vissa band krånglar till det så att man inte helt och fullt vet vilka de är även om man gör research. Ofta genom den utstyrsel eller masker de adderar.

Samtidigt blir det där mystiska en cool del av hela upplevelsen. Här finns det ju ganska gott om framgångsrika exempel; svenska The Knife, finska Lordi eller amerikanska Slipknot är ju tre välkända exempel. Lokala Arvikabandet Nephila är ett annat betydligt mer närliggande exempel. Det där med masker tycker jag är en kul effekt.

Arvikabandet Sebra är också ett band som kör med masker. Sebra är dessutom ett av de band som jag förvisso hört talas om men som ändå lyckats hamna i den här bloggens pereferi. Och sådär kan vi ju inte ha det. Eller hur? Nej, för att råda bot på det får jag kontakt med dem via e-post. Det blir några frågor till dem.

Sebra på Trivselkvällen i Stadsparken 2018. Foto: Sebra.
Sebra på Trivselkvällen i Stadsparken 2018. Foto: Sebra.

Hur har förra årets EP, ”Sånger från och med Arvika”, tagits emot av er publik?
”Det känns väldigt bra, vår basist Anders Persson fick skriva autografer utanför Restaurang Jasmin i Jössefors sent en tisdagskväll, det säger en hel del om hur vi nått ut med musik och texter. Vi har även fått mail från en tysk kille som hade översatt texterna via Google translate och fattat så mycket tycke för stan att han ska flytta till Lundellsgärdet i oktober. Det finns väldigt lösa planer på att ge ut texterna som bok, eller häfte. Marja i Myrom får gärna måla bilderna.”

I texterna finns många högst lokala referenser och mycket kärlek till Arvika. Hur skulle ni själva karaktärisera er musik?
”Vi ser oss som ett mindre folkligt Möra Per med fötterna stadigt på jorden. Vi kommer aldrig bli lika folkliga men har sett upp till dem sen ”Hej å hå”. I bandet är vi eniga om att vår sångare och textförfattare Per-Erik”Perra Singer” Sörensen är modern och musikalisk Elis i Taserud. Vi tror och hoppas att Perra kommer bli staty framöver, kanske på Vik eller tivoliplatsen. Vi försöker utöver ett lokalt perspektiv också ha så enkla ackord som möjligt, krångliga grejer får de göra på Ingesund.”

Sebra kan vid första anblick verka lite mystiska i och med sina masker. Är det en del showen eller finns det annat syfte?
”Klas brukar skoja om att vi tog namnet efter att han var på en synundersökning på Synsam för längesen (när det låg bredvid Elitshop där man kunde köpa hockeykort). Men främst tog vi namnet för att det är fränt och vi gillar sebror och vill se ut som dem.”

Sebra på Trivselkvällen i Stadsparken 2018. Foto: Sebra.
Sebra på Trivselkvällen i Stadsparken 2018. Foto: Sebra.

Ser Sebra sig som Arvikas inofficiella Arvikaambassadörer?
”Absolut! Vi handlar på Palmviken, äter på Shalom och Kocki. Vi är på Erikshjälpen, på Mekonomen, Gateskolan, ja överallt! Vi har varit i både Sandbräckan och Westom och det är det vi älskar och sjunger om. Vi står upp för Arvika och hoppas Arvika står upp för Sebra. Det är svårt att tänka sig bättre ambassadörer.”

Det ryktas om by musik från Sebra. Kan ni berätta något om det?
”Ja faktiskt! Vi håller på och spelar in lite låtar om bland annat Dottevik och så har vi engagerat oss i högstadiefrågan; Perra har skrivit en låt om Central som låter som om Meatloaf vuxit upp i Taserud. Vi håller även på med en låt som handlar om förbutiken på Palmviken.”

När får Arvikapubliken se Sebra live igen? Mârten hade ju varit klockrent! 😉
”Eftersom vi släppt den inoficiella Martenslåten ”Hej på Marten” så borde det bli en Martensspelning. Vem vet?! Vi har släppt en live-EP i och för sig. Det hade varit jättekul att spela på Dotteviksdagen. Men helst vill vi spela på Räkfrossa på Olssons brygga som vi också gjort en låt om. ÄNNU hellre vill vi spela på Hamnfesten, tror Arvikaborna skulle bli glada då.”

Sebra på Trivselkvällen i Stadsparken 2018. Foto: Sebra.
Sebra på Trivselkvällen i Stadsparken 2018. Foto: Sebra.

Ja, där hör ni Hamnfesten – här finns ett band som vill lira. Fram till nästa spelning får du hålla till godo med Sebra på Spotify! Och som av en händelse så släpptes idag Sebras låt om Centralskolan. I skrivande stund har inte länken släppts – men jag infogar den här i efterhand. Mycket nöje!

/David

I Sebra ingår:
Perra
Anders Persson
Klas K Molin
Lars K Molin
Ida Nilsson
Micke

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.