Konsertföreningen presenterar programmet för hösten 2019

on
Yan Kok. Foto: Arvika konsertförening.
Yan Kok. Foto: Arvika konsertförening.

Sommarsäsongen har knappt hunnit avslutas när Arvika konsertförening presenterar höstens program. Det blir sex konserter fördelat på Musikhögskolan Ingesund, Mikaelikyrkan, Musikskolan och Trefaldighetskyrkan. Massor av fin klassisk musik att se fram emot.

Visste ni föresten att man dels kan bli medlem för 150 kr och få reducerade biljettpriser och dels kan man bli ”prenumerant” på konsertföreningens konserter? Blir man prenumerant för 750 kr går man sedan in på alla konserter under hela konsertsäsongen 2019-2020 utan övriga biljettpriser. Helt klart lönsamt för den som ofta går på konsertföreningens arrangemang!

I detta inlägg har jag tagit mig friheten att hejdlöst kopiera texterna ur generalprogrammet. Trevlig läsning!

/David

Yan Kok – gitarr, torsdagen den 26 september kl 19.30 i Lilla konsertsalen på Musikhögskolan Ingesund
Yan Kok är en internationell klassisk gitarrist som kommer från Norge men numera är bosatt i Tyskland. Hon har vid sina konserter visat en enastående förmåga att med stark scennärvaro och fenomenal spelteknik kommunicera sin repertoar som spänner från John Dowland och Bach till nyskriven musik. Yan växte upp i Oslo och började spela när hon var 7 år vid Barratt Due musikkinstitutt. Efter studier vid Norges Musikkhøgskole fortsatte hon sedan vid Musikhögskolan i Düsseldorf. Numera studerar hon vid Hochschule für Musik und Tanz i Köln. Yan Kok har vunnit ett antal priser i flertalet internationella gitarr-tävlingar och belönats med Jörgen-Rörbystipendiet. Hon har konserterat världen över både som solist och som kammar- musiker i stora delar av Europa, liksom i Kina och Brasilien. Konserten är ett samarrangemang med Musikhögskolan Ingesund.

Cecilia Werling ät Arvika konsertföreningsstipendiat för 2019. Foto: Arvika konsertförening.
Cecilia Werling ät Arvika konsertföreningsstipendiat för 2019. Foto: Arvika konsertförening.

Stipendiatkonsert – Cecilia Werling, torsdag 17 oktober kl 18.00 på Musikskolan i Arvika
Cecilia Werling – horn/sång, som studerar andra året på musiklinjen på Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad, har tilldelats priset. Cecilia har hållit på med musik så länge hon kan minnas och började spela valthorn på Musikskolan i Arvika redan när hon var 9 år gammal. Under högstadiet gick hon på Estetiska skolan i Arvika. Nu spelar hon i Arvika Stadsmusikkår och i augusti blev hon även utvald till att spela med Landslaget i blåsmusik. Hon spelar oftast klassiska stycken men ibland kan det också bli lite film- eller musikalmusik. Cecilia började ta lektioner i sång för cirka 3 år sedan, mestadels pop, indie och jazz och så sjunger hon i en jazzensemble och i en kör på skolan. Konserten arrangeras i samarbete med Musikskolan i Arvika.

Eliane Reyes et amis – Musique pour piano, tisdag 29 oktober kl 19.00 på Musikhögskolan Ingesund
Den belgiska konsertpianisten Eliane Reyes har konserterat sedan tidig ålder och studerat i Bryssel, Berlin och Paris. Hon har nu en mycket aktiv konsertverksamhet i hela världen och leder flera artistiska festivaler och projekt. Hon är dessutom professor i piano vid både Paris och Bryssels stora musikkonservatorier. Martha Argerich har beskrivit henne som «an outstanding musical talent». Chopin och fransk pianomusik kommer att vara i fokus på konserten. Konserten arrangeras i samverkan med Musikhögskolan Ingesund.

Anton Ljungqvist. Foto: Arvika konsertförening.
Anton Ljungqvist. Foto: Arvika konsertförening.

From Hollywood to Ingesund – Filmmusikkonsert med Anton Ljungqvist, Ylva Holmstrand och Arvika Stadsmusikkår, torsdag 7 november kl 19.30 på Musikhögskolan Ingesund
Det är med stor glädje Konsertföreningen äntligen kan presentera den mycket talangfulle Arvika-bosatte sångaren Anton Ljungqvist. På denna konsert ackompanjeras han av Ylva Holmstrand på piano och av Arvika Stadsmusikkår, stadens egen blåsorkester, som också gör en egen avdelning. Anton Ljungqvist är utbildad på Operahögskolan i Stockholm. Han har belönats med en rad stipendier, såsom Joel Berglundstipendiet och Kungliga Musikaliska Akademiens stipendium. På Wermland Opera har Anton gestaltat huvudroller som Figaro och Fernando i den stora Trilogin (Figaros bröllop, Barberaren i Sevilla, Fidelio) och Eisenstein i Läderlappen. Denna säsongen gör han rollen som Mr Gedge i Albert Herring på Wermland Opera. Anton har även gästat GöteborgsOperan, Folkoperan, Malmö Opera, Vattnäs Konsertlada och Bergen Nasjonale Opera. På konsertscenen sjunger han allt från Bach till musikaler. Denna kväll kommer publiken att kunna njuta av känd och suggererande filmmusik. Konserten arrangeras i samverkan med Musikhögskolan Ingesund.

Cordial Consort – Gamla hundar kan man inte lära sitta Musik och anekdoter kring Fredrik den Store av Preussen, onsdag 27 november kl 19.00 i Mikaelikyrkan
Fredrik den Store, upplyst despot, musiker, militärstrateg och filosof beskrivs ofta som motsägelsernas kung. Han drev igenom sina idéer disciplinerat och framgångsrikt. Men planen att få de svältande bönderna att odla den då okända näringsrika potatisen visade sig vara en svårknäckt nöt. Misstänksamheten mot den ovala knölen var för stor. Sädestraditionen för stark. Böndernas känslor styrde bortanför allt förnuft. Det är svårt att lära gamla hundar sitta… Med åren blev Fredrik lika envis som bönderna han så gärna ville övertyga och han föredrog sina hundars sällskap framför sina rådgivares. Men envisheten kan även vara en välsignelse – vilken tur vi har att Fredrik den Store älskade musik! Med stor generositet fick han musiklivet att blomstra och utveckla sig i en alldeles egen riktning – die Berliner Schule. Cordial Consort; Emelie Roos – blockflöjter, Hanna Thiel – gambor/violone och Dohyo Sol – lutor tillhör de främsta musikerna i Norden på sina respektive instrument. Med ett gemensamt intresse att gå till botten med saker och ting, har de tre musikerna under flera år utvecklat idéer om hur ett musikaliskt och vänskapligt samarbete skulle kunna växa till något exceptionellt. Trion siktar på att förena personlig tolkning och berättelse med historiskt välinformerad interpretation. De träffar sin publik genom strängar, blås och klang – precis som deras namn antyder; Cordial – med hjärta. Konserten arrangeras i samarbete med Arvika Västra församling.

Julkonsert med Arvika stråkorkester och Arvika kammarkör. Foto: David Fryxelius.
Julkonsert med Arvika stråkorkester och Arvika kammarkör. Foto: David Fryxelius.

Julkonsert, söndag 15 december kl 18.00 i Trefaldighetskyrkan
Konsertföreningens traditionella julkonsert kommer också denna gång att arrangeras i nära samarbete med Musikskolan i Arvika. Arvika Stråkorkester, Arvika Kammarkör och
 elever vid Musikskolan bjuder på stämningsfulla julpärlor för hela familjen. Konserten arrangeras i samverkan med Arvika Östra församling.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.