//
du läser...
Arvika konsertförening, Daumants Liepins, Julia Mustonen-Dahlkvist, Musikhögskolan Ingesund, Rackstadmuseet

Unga mästare: Matvei Blumin & Daumants Liepins

Matvei Blumin och Daumants Liepins. Foto: Arvika konsertförening.

Matvei Blumin och Daumants Liepins. Foto: Arvika konsertförening.

”I höstas hade den unga ukrainsk-ryska violinisten Matvei Blumin problem med visum till Sverige och konserten fick ställas in. Men nu blir det efter många försök äntligen av!” Så börjar Arvika konsertförenings presentation i det presstext som skickats ut inför en av vårens, mitt tycke, största klassiska konserter i Värmland.

Och det är inte vilka som helst som ska spela på Rackstadmuseet nästa onsdag den 22 maj. Nej, båda räknas i sina hemländer Ryssland respektive Lettland som ett par av de mest enastående musikerna i sin generation. Den unga ukrainsk-ryska violinsten Matvei Blumin (15 år) är den unga generationen nya stjärnskott på violin och har jämförts med en ung Vadim Repin. Konsertpianisten Daumants Liepins (24 år) som sedan ett par år tillbaka bor i Arvika och studerar för Prof. Julia Mustonen-Dahlkvist på Musikhögskolan Ingesund har redan börjat lägga världen under sina fötter. Nu senast vann han både förstapris samt publikens och orkesterns pris vid Maria Canals-tävlingen i Barcelona och har kalendern full med konserter över hela Europa under kommande året. Nu möts de två exceptionella instrumentalisterna i ett duoprogram. I Arvika.

De träffades i Arvika under Glafsfjordens musikfestival 2018 där Matvei gjorde ett bestående intryck på alla lyssnare. Jag var där och kan bara instämma. Jag var små mållös efter konserten. Efter konserten lär Matvei och Daumants spontant att musicera ihop och då uppstod något magiskt, ett möte mellan två stora musikaliska personligheter. Därmed blev en konsert direkt inbokad. Men visumsvårigheter för Matvei innebar att den fick skjutas upp – nu blir det alltså en vårkonsert! Matvei och Daumants kommer att framföra ett program med bl a César Francks berömda violinsonat och musik av Paganini och Chausson.

Och jag får instämma i konsertföreningens uppmaning att inte missa denna möjlighet att träffa unga mästare på nära håll innan de försvinner ut i världen på de stora scenerna! För där kommer de garanterat att vara om några år.

Konserten arrangeras i samarbete med Rackstadmuséet. Det blir en konsert med paus. Entré: 150 kr, medlemmar AKF 100 kr – ungdom/student fri entré.

Det här blir bra!

/David

Annonser

Om ArvikaMusik

Arvika är en stad och bygd full av musik...

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

SENASTE INLÄGGEN

maj 2019
M T O T F L S
« Apr   Jun »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Arkiv

Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 1 000 andra följare

Support Local Music

Sök Arvikamusiker från Arvika på Soundcloud

Soundcloud
I love Arvika
Annonser
%d bloggare gillar detta: