Unga mästare: Matvei Blumin & Daumants Liepins

Matvei Blumin och Daumants Liepins. Foto: Arvika konsertförening.
Matvei Blumin och Daumants Liepins. Foto: Arvika konsertförening.

”I höstas hade den unga ukrainsk-ryska violinisten Matvei Blumin problem med visum till Sverige och konserten fick ställas in. Men nu blir det efter många försök äntligen av!” Så börjar Arvika konsertförenings presentation i det presstext som skickats ut inför en av vårens, mitt tycke, största klassiska konserter i Värmland.

Och det är inte vilka som helst som ska spela på Rackstadmuseet nästa onsdag den 22 maj. Nej, båda räknas i sina hemländer Ryssland respektive Lettland som ett par av de mest enastående musikerna i sin generation. Den unga ukrainsk-ryska violinsten Matvei Blumin (15 år) är den unga generationen nya stjärnskott på violin och har jämförts med en ung Vadim Repin. Konsertpianisten Daumants Liepins (24 år) som sedan ett par år tillbaka bor i Arvika och studerar för Prof. Julia Mustonen-Dahlkvist på Musikhögskolan Ingesund har redan börjat lägga världen under sina fötter. Nu senast vann han både förstapris samt publikens och orkesterns pris vid Maria Canals-tävlingen i Barcelona och har kalendern full med konserter över hela Europa under kommande året. Nu möts de två exceptionella instrumentalisterna i ett duoprogram. I Arvika.

De träffades i Arvika under Glafsfjordens musikfestival 2018 där Matvei gjorde ett bestående intryck på alla lyssnare. Jag var där och kan bara instämma. Jag var små mållös efter konserten. Efter konserten lär Matvei och Daumants spontant att musicera ihop och då uppstod något magiskt, ett möte mellan två stora musikaliska personligheter. Därmed blev en konsert direkt inbokad. Men visumsvårigheter för Matvei innebar att den fick skjutas upp – nu blir det alltså en vårkonsert! Matvei och Daumants kommer att framföra ett program med bl a César Francks berömda violinsonat och musik av Paganini och Chausson.

Och jag får instämma i konsertföreningens uppmaning att inte missa denna möjlighet att träffa unga mästare på nära håll innan de försvinner ut i världen på de stora scenerna! För där kommer de garanterat att vara om några år.

Konserten arrangeras i samarbete med Rackstadmuséet. Det blir en konsert med paus. Entré: 150 kr, medlemmar AKF 100 kr – ungdom/student fri entré.

Det här blir bra!

/David

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.