Dags för Parkliv 2019

Daniel Dijkstra och Theo Bäckström. Foto: David Fryxelius.
Daniel Dijkstra och Theo Bäckström. Foto: David Fryxelius.

Jag träffar många människor när jag är på konserter. Inte sällan kommer Arvikafestivalen, Viksholmsfestivalen och Jözzejassen på tal. Fina musikfester som gjort reella avtryck. De allra flesta saknar den där gigantiska musikfesten i den dammiga folkparken på Vik. Men även de andra stora musikfesterna. Folk uttrycker sig lite olika men kan oftast sammanfattas i vad jag här kallar ”3M”: ”musiken”, ”mängden” och ”människorna”. Musiken är uppenbar, en festival blir verkligen en urladdning i musik. Besökaren får väldigt mycket musik för pengarna på kort tid. ”Mängden” (även benämnt som ”blandningen”) handlar ofta om festivalens totala utbud, om variationer i musiken, om maten, om utställningar, om performance, om åldrar, om… ja, välj nåt! ”Människorna” handlar om möten. Möten med gamla vänner, om de nya människor man träffar, om kompisaktiviteter, om kärlek. Vänskap. Det är helt uppenbart att de olika festivalerna var för många Arvikabor i exil en hemvändaraktivitet som man såg fram emot hela året. Som man planerade sin semester utifrån. Som man saknar.

Nu börjar nya rockfesten ”Parkliv” att ta form på allvar. Parkliv som arrangeras lördag 25 maj har alla möjligheter att kunna bli ett återkommande ”3 M-arrangemang”. Efter lite initiala diskussioner med Thomas Lundholm på Arvika Live stämde jag möte med representanterna Daniel Dijkstra från Arvika Folkets Park och Theo Bäckström från Arvika Live för att höra lite mer om Parkliv. Helena Gärdt från Studiefrämjandet skulle också ha varit med men i sista stund fått förhinder men jag får lite mer info av henne efteråt.

Affisch Parkliv 2019
Affisch Parkliv 2019

Parkliv är en heldagsupplevelse, föreningsdag och musikkväll. Under den första delen säger Helena så här: ”Dagen är en familjedag för alla åldrar. Allt från PRO som står för mattcurling och bangolf, ungdomföreningen Sparvs Nördloppis, hinderbana, fäktning och ansiktsmålning.
Dagen är till för Arvikas föreningar att visa upp sin verksamhet för befolkningen men även för att nätverka med varandra.

Man presenterar sedan åtta band för årets Parkliv. Banden kommer att växelvis uppträda på två scener. En scen inomhus och en scen utomhus i den gula teatern under tak. Genremässigt skulle man slarvigt kunna säga att det ”rockmusik”. Men inom detta enormt vida begrepp rör sig de olika artisterna i en mängd subgenrer. Rocken är historiskt sett otroligt grabbig. Jag tycker det är snubbar med gitarr precis överallt. Men det håller sakta men säkert på att ändras, i alla fall är det en känsla jag har. Band såsom svenska Sahara Hotnights har brutit mycket mark för de band som är ute och spelar idag. Ett band som t.ex. Parklivs ”Browsing Collection” har tagit upp där Sahara Hotnights slutat. Och om jag är rätt informerad var t.ex. just Browsing Collection med på Popkollo Arvika för något år sedan. Spännande bokning!

Merparten av banden har någon form av värmländsk koppling. Antingen direkt till Arvika eller länet i stort. Nephila, Pink Furtan och Bubba Keff är band som ni känner till. Nephila som under våren avancerat till Livekarusellens riksfinal som går av stapeln i Norrköping den 1 juni (vill man haka på så arrangerar bandet en resa för sina supporters). Pink Furtan gjorde en bejublad spelning i Karlstad för inte så länge sedan – de som missade den har nu en finfin chans att nu se dem! Bubba Keff däremot är en helt ny bekantskap för mig – denna punktrio ska bli jättekul att höra. Lancer håller till i Karlstad men bildades på Musikhögskolan Ingesund. Sparzanza och Incarnit håller till i Karlstad. Browsing Collection är från Skövde och Steamroller kommer från Stockholm. Lite längre ner kan du läsa kort om varje band som uppträder – klippt och klistrat från arrangören.

Allt är naturligtvis inte klart för Parkliv 2019 när Daniel, Theo och jag träffas. Det finns massor kvar att göra, som det alltid är när stora arrangemang ska hållas. Men väldigt mycket är också klart. De berättar en del om hur arbetet har gått till inför årets Parkliv. Mycket har gjorts tillsammans mellan föreningarna men lite grovt uppdelat kan man sedan säga att Arvika Live har förhandlat och bokat artisterna. Parken har arbetat med service, servering och vakter. Studiefrämjandet arbetar med dagsaktiviteterna och föreningarna. Daniel och Theo berättar vidare om hur området är tänkt att se ut, om att affischeringen är igång och om att det kommer bli en ”inhägnad” ölservering med åldersgräns (medan övrigt område kring scenerna inte kommer att ha det). De berättar vidare om banden som bokats, om tillstånd som sökts, om att man kan beställa biljetter redan nu, om att det kommer att gå buss mellan stan och området och om att det förvisso finns funktionärer men om fler vill vara med så finns det plats för fler.

Nephila på Livekarusellen på Ritz 2019. Foto: David Fryxelius.
Nephila på Livekarusellen på Ritz 2019. Foto: David Fryxelius.

”Jag har tänkt på det här sedan Viksholmsfestivalen la ner” säger Daniel vid ett tillfälle. Både Daniel och Theo är överens om att de gärna ser att det här blir en årligt återkommande rockfest. ”Viljan finns” säger de. ”Och banden är taggade och vill spela i Arvika” tillägger Theo. Och jag tror faktiskt att det finns alla förutsättningar för att det här ska bli bra. Åtta bra band på två scener med mat och dryck till hands. Och alltihop till det mycket blygsamma entrépriset 200 kronor – mycket prisvärt om ni frågar mig! Det här kan mycket väl bli en hemvändarhelg för Arvika! Frågar ni mig så ska arvikaborna gå och lyssna på rock på lördag – vi ses där!

/David

Browsing Collection
Sveriges fetaste käftsmäll stavas Browsing Collection. Med sin punkiga och metalinfluerade trallrock bjuder de på en energisk show som inte lämnar någon utan svett, nackspärr eller söndervrålad strupe. Denna Skövdekvartett har spelat på Sweden Rock, Peace & Love, Getaway Rock, Putte i Parken, Siesta! m.m. och turnerat i bland annat Sydkorea och Europa. Browsing Collection är nu aktuella med senaste albumet “Don’t Want To Dance” som hyllats över hela världen och är redan igång med inspelningen för nästa fullängdare!

Busstider Parkliv 2019
Busstider Parkliv 2019

BUBBA KEFF
Arvikas egna actionrock hjältar – BUBBA KEFF! Bubba Keff är en punktrio från Arvika med rötter i Ramones, Hellacopters, Turbonegro och Stooges. De utlovar egenhändigt komponerade dunderhits med fyndiga texter och creme de la creme-covers!

Incarnit
In 2009, four friends in a small Swedish town decided to create something worthwhile. It all started off as thrash metal, but evolved into something else. Now, borrowing traits from different genres of metal, the band has started to develop their own unique sound. Since the release of their debut album ”The Grand Cult”, the band has traveled far & wide to spread the word. Always with their eyes fixed on the next destination. INCARNIT has the groove, speed, aggression and melodies to trigger a revolution. This is a new breed. Remember the name.

Lancer på scen. Foto: Lancer.
Lancer på scen. Foto: Lancer.

LANCER
LANCER bildades 2009 på Musikhögskolan Ingesund i Arvika, och deras musik brukar beskrivas som en hybrid av Iron Maiden och Helloween. Bandets tredje och senaste skiva ’Mastery’ släpptes 2017 via världens största skivbolag för hårdrock, tyska Nuclear Blast. I samband med releasen begav sig bandet ut på en månadslång Europaturné tillsammans med Hammerfall. Lancer har även gigat på ett utsålt Astro Hall i centrala Tokyo, på Sabaton Open Air och flera större rockklubbar runt om i Sverige. Nu återvänder bandet till Arvika för första gången på sju år, en högkvalitativ hårdrocksshow utlovas!

NEPHILA
Nephila är en musikalisk spindel där motsvarigheten till spretiga ben istället utgörs av vass sjuttiotalsinspirerad spacerock och maskerade medlemmar. Blixtrande gitarrsolon och psykedeliska melodier för snabbt tankarna till pionjärer som amerikanska Jefferson Airplane och svenska Abramis Brama. Soundet är svårt att placera i en enda genre och därmed något nischat, men i kompotten står element ur musikvärldens alla hörn att finna. Stämmor, melodier och rytmik krälar som en röd pulserande tråd genom Arvikabandets låtar. Med medlemmar från både musik- och teaterscenen är inramningen med teater naturlig. Gitarrer agerar grund, fonden är hårdrock och med sina mystiska gestalter blir Nephila en upplevelse för alla sinnen. Nackhår reser sig, spänningen stiger och musikaliskt blir Nephila ett alternativ till det du redan gillar.

Pink Furtan. Foto: David Fryxelius.
Pink Furtan. Foto: David Fryxelius.

Pink Furtan
Pink Furtan är Värmlands bästa Pink Floydshow. Åtta personer möts i sin gemensamma kärlek till detta band och levererar de flesta låtar från Pink Floyds mest kända album, men blandar också in mer okänt material. Pink Furtan är beviset på hur generationsöverskridande Pink Floyds musik är, där den yngsta medlemmen är tjugo och den minst unga närmar sig sextio. Vill du njuta av t.ex Comfortably Numb, Have a Cigar eller gitarrsolot från Time? Då ska du lyssna på oss.

Sparzanza
Som Headliner presenterar Parkliv stolt: Sparzanza! Med mer än 20 år i branschen har SPARZANZA förvärvat sig ett gediget namn på den Skandinaviska rockscenen. Med tusentals sålda album, över 25 miljoner streams på Spotify, närmare 70 000 följare i socialamedier utgör Sparzanza ett av de starkast befästa Svenska Hårdrrock/metalbanden i modern tid, Skandianvien! Med senaste plattan ”Announcing the end” och nya singeln ”whatever come may be” bokas bandet nu för framträdanden i Sverige 2018. Stora gitarrer, ett sylvasst driv, de där refrängerna som slingrar sig runt smittsamma melodier och ett mörker som aldrig ljusnar – innehållsförteckningen i Sparzanzas musik är välkänd och fansen har bara blivit fler. Bandets street team – Black Cult – har förgreningar i flera världsdelar och tillsammans med bandet kan de blicka tillbaka på en tjugoårig karriär fylld med explosiv metal, nomineringar i olika prestigefyllda galor samt mängder av lyckade turnéer och spelningar i radio. Sweden Rock Festival, Sauna Open Air och Q-Stock – namnen säger allt. Stora festivaler med tunga rykten kring sig och med världsartister som Mötley Crue på affischerna. Sparzanza har de senaste åren rört sig i de stora bandens kölvatten och har siktet inställt på fler av de stora scenerna.

Sparzanza. Foto: Parkliv.
Sparzanza. Foto: Parkliv.

Steamroller
Steamroller är ett Stockholms-baserat band som levererar ångvältsrock med inslag av blues och soul. Musiken är influerad av gammal 70-talsrock och lutar sig på tunga, röjiga riff blandat med melodisk käftsmäll-sång med en nerv som berör. Bered er på att bli överkörda! Hösten 2018 släpptes Steamroller’s första EP Breaking Free.

SPELLISTA PAKLIV 2019

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.