Central + Ingesund = sant

Flygel. Foto: ingesund Piano Forum.

Förra fredagen var eleverna i årskurs nio från Centralskolan på Musikhögskolan Ingesund för att lära sig mer om musik, om instrument och få musikupplevelser på ett sätt som inte riktigt är möjligt att tillgodose på högstadieskolan. Det här var tredje året på raken som man genomförde projektet.

Men projektet började inte i fredags på Ingesund utan redan under höstas. Under höstterminen har lärarstudenterna från musikhögskolan varit i klasserna och haft förberedande lektioner där de jobbat med de moment som sedan kommer att möta eleverna ute på Ingesund. Samma studenter har under höstterminen alltså varit i samma klasser och övningsundervisat så eleverna börjar känna studenterna och tvärtom. Man har dessutom varit i klasserna för ett par veckor sedan för att förbereda dem för temadagen.

Under fredagen fick sedan eleverna göra ett antal saker på Ingesund. Dels fick man prova på att dansa folkdans till ett liveband, prova på att sjunga i trestämmig kör, gå in i symfoniorkestern (ledd av Johannes Gustavsson) samt fika och lyssna på bra pop/rockband. kanske fick någon av eleverna på Centralskolan upp ögon för något instrument eller företeelse inom musiken..? Påverkan av musik live är ju trots allt mycket större än den är via en skärm. Man kan ju i alla fall hoppas.

Johannes Gustavsson
Johannes Gustavsson

Från Ingesunds sida är syftet att deras studenter, som läser klassmetodik, ska få tillfälle att träna på att planera ett stort projekt samt leda både förberedande lektioner och stora grupper med elever på plats på Ingesund. Göra på riktigt, med riktiga elever. Projektet är såpass lyckat att det numera ingår i en kurs som Ingesund har med sina lärarstudenter. Målet på sikt är att alla niondeklassare i hela kommunen ska få ta del av detta projekt. Förhoppningen är att så småningom utveckla samarbetet än mer.

När man så summerar fredagens arrangemang kan man konstatera att det blev ett möte mellan två skolor där över tvåhundrafemtio studenter, elever och lärare blev inblandade. Och det är verkligen inte illa. Bra jobbat!

/David

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.