Pod och arkiv

Sedan sist jag skrev något här på bloggen har jag gjort en del underhålls- och planeringsarbete för kommande aktiviteter som kommer att dyka upp lite längre fram. Sånt som ofta tar en hel del tid, ibland inte ens syns men som då och då behöver ändå göras. Kanske för att jag slarvat tidigare eller för att jag ändrat på någon funktion. Men jag har även fått göra en del annat. Sådant som är mycket roligare. Mer om det här nedan.

D-takt, tärningar och livet. Från vänster: David Fryxelius, Niklas Nord, Björn Lindström. Foto: Björn Lindström.
D-takt, tärningar och livet. Från vänster: David Fryxelius, Niklas Nord, Björn Lindström. Foto: Björn Lindström.

Jag blev i helgen inbjuden att gästa den mycket trevliga poden ”D-takt, tärningar och livet” (länk till poden på Acast) som drivs av Niklas Nord och Björn Lindström. Herrar Niklas och Björn är ju kända från flera Arvikabaserade band som t.ex. Systemfel och Deathtrap. Deras pod tar upp duons favoritämnen: musik och sällskapsspel. Och som av en händelse gillar jag dessa ämnen också! Anledningen till just detta gästspel var att i detta avsnitt prata om denna blogg, Arvikas musikliv och försöka oss på att göra en topp tre-lista Arvikafestivaler (vilket ju är nästan omöjligt). Vi värmde dock upp, som sig bör, med ett par omgångar av ett nytt sällskapsspel som heter ”5 minute dungeon” – ett helt klart pulshöjande co-op spel som tar fem minuter (eller mindre…) att spela per omgång. Den hamnar nog på min wish-list. Efter spelandet så blev det en mycket trevlig kväll där vi på allvar fick nörda loss i ”minnenas allé” vad gäller Arvikafestivalen. Lineups, affischer, bandnamn, väder, musik… otroligt roligt. Jag tror vi hade kunnat sitta lika länge till…

Jag har väl egentligen alltid vetat det, men det blev för mig denna kväll fullständigt glasklart vad mycket denna festival betytt för mig. Ja, och faktiskt fortfarande betyder. Och vad mycket jag saknar denna musikfest. Jag saknar den som företeelse, allt från dammet på grusplanen till leran på campingen, de konstiga frisyrerna till de galna upptågen. Men jag saknar också pulsen som den skapade här i Arvika både för och efter festivalen. Och naturligtvis saknar jag alla härliga människor (publik, funktionärer, artister m.fl.) som inte naturligt dyker upp i Arvika en gång per år. Jag kastades denna kväll med full kraft in bland alla minnen och blev inte så lite nostalgisk. Så mycket musik. Så många, skratt. Så många erfarenheter. Så mycket värme. Åh, vad jag saknar dig, älskade Arvikafestival.

En sak som kom upp under inspelningen av poden var svårigheten som jag ofta känner med att på ett någorlunda rättvist sätt dokumentera vilka band som finns i Arvika (ett försökt till en sådan finner du här). Både de aktiva men också de som slutat. Dels för att många band bara lever under en kortare tid, ibland framlever de kanske bara sin tid i replokalen. Eller så kan det bero på att de befinner sig i en genre som jag inte känner till så bra eller på grund av någon helt annan anledning. Men en tanke som vi diskuterade var att man kanske skulle ha en slags ”arkivsida” på bloggen dit man flyttade band som av olika anledningar slutat. Jag minns att jag hade denna tanke initialt när bloggen startades 2012 men att idén, så att säga, legat kvar i arkivet sedan dess. Men nu har jag gått och funderat på det här några dagar. Det är otroligt mycket jobb (som dessutom aldrig blir klart) men jag skulle kunna tänka mig att det skulle kunna bli en uppskattat del av bloggen. För visst är vi väl alla lite nostalgiska, i alla fall då och då…? Hur som helst, i och med detta inlägg presenterar jag en ny fast sida på bloggen: ”bandarkivet”!

Tomas i Doktor Glas på DIP-teatern (källaren på nuvarande Musikskolan) 1986 (?). Foto utlånat av: Magnus Fors.
Tomas i Doktor Glas på DIP-teatern (källaren på nuvarande Musikskolan) 1986 (?). Foto utlånat av: Magnus Fors.

Bandarkivet tänker jag mig initialt ska innehålla bandens namn, vilken genre de spelade i, vilka år de var aktiva samt någon ytterligare tillgänglig information. Ytterligare information skulle till exempel kunna vara en länk till Sondcloud för att få en koppling till bandets musik. Men det skulle kunna vara något annat. I en framtid kunde man kanske addera foton också, men det får vänta än så länge. Sitter du och trycker på info om något/några gamla band är du välkommen att dela med dig. Maila i så fall till mig så lägger jag in det på listan allteftersom.

Eder myrslok*  i Arvika.

/David

* = Referens till myrslok finner du i podavsnittet.

En kommentar Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.