Sommarkänsla i april

Children Of The Sün. Foto: David Fryxelius.
Children Of The Sün. Foto: David Fryxelius.

Personligen tycker jag våren är ovanligt trögstartad i år. Det är som om vintern inte alls vill släppa taget. Det är kallt och fortfarande är det riktigt mycket snö på sina håll. Med när våren väl kommer så tar den ju lyckligtvis sommaren med sig i släptåg. Och med dem kommer mer ljus och värme. Jag börjar faktiskt längta riktigt ordentligt efter det. Men även om våren dröjt så är det redan om en dryg vecka dags för lite sommarsol. Då släpper Arvikabandet ”Children Of The Sün” sin debut-EP.

I förra veckan hade jag förmånen att träffa alla medlemmarna, solens barn, när de scenrepade inför distriktsfinalen av Livekarusellen. Man övade på Tingshusets scen (Estetiska gymnasiet), med PA, med ljus, med scenkläder, med mellansnack. Allt övades som om det vore finalspelningen. Fast med bara mig i publiken. Fränt. Redan här förstår man lite av drivet och vad ambitiösa de är. Proffsigt! Men, det är klart, de är ju också andra gången de ställer upp i Livekarusellen. ”Förra året kom vi tvåa, i år vill vi nå längre” säger någon när vi samtalar lite efter repet. Jag förstår att Livekarusellen har betytt mycket. De har fått vara ute och spela, de har fått feedback på sina spelningar och de har fått träffa andra band.  Viktigt! ”I år är vi mer laddade och förberedda”, förklarar bandets gitarrist Jacob Hellenrud. ”Livekarusellen har lärt oss mycket och vi har arbetat med vår musik under tävlingen. Nu vill vi komma ut och spela så mycket som möjligt.”

Children Of The Sün vill på sina framträdanden återskapa känslan av natur, av soul och av rockmusik. Allt det som utspelade sig på det magiska fältet norr om New York 1969 – den legendariska Woodstockfestivalen. Bandets musik har influerats av artister såsom Jimi Hendrix, Joe Cocker, Janis Joplin, Led Zeppelin, Aretha Franklin, Black Sabbath… inga dåliga förebilder.

Children Of The Sün på Distriktsfinalen av Livekarusellen. Foto: Lucas Persson.
Children Of The Sün på distriktsfinalen av Livekarusellen. Foto: Lucas Persson.

Children Of The Sün har sju medlemmar och förklaringen är enkel. Det handlar om soundet. Cocker, Joplin och Franklin hade alla band som fick musiken att sprudla. Alla behövs för att finna känslan av det som gjordes så bra på Woodstock. ”Vi vill ha ett koncentrerat episk sound”, förklarar Jacob Hellenrud. ”Desto fler vi är desto bättre låter det. Vi vill ha stora podier som The Beatles hade där folk dansade.” Medlemmarna i bandet ser ut som hippies, de låter som hippies och har en sol på scenen. De förklarar ”Känslan av att sitta på en gräsmatta och förtrollas av naturens egna resurser gestaltas fint av Children of the sün. Solskenet kommer av sig själv.” ”Vi föddes där ute på fältet”, säger Jacob Hellenrud. ”Vårt sound finns djupt rotat i marken där Woodstockfestivalen pågick och nu har vi reinkarnerats för att sprida den där fantastiska känslan av sommar, sol och växtlighet. Det betyder mycket för oss och vårt sound.”

Children of the sün tog sig som sagt till distriktsfinal i 2017-års Livekarusellen och har alltså tävlat i år igen. I lördags vann de också distriktsfinalen i Örebro och har därmed kvalificerat sig till riksfinalen den 26 maj i Karlstad (se några av Lucas Perssons bilder från finalen här nedan). Stort grattis önskar jag! ”Vi vill ut och spela hela sommaren”, säger sångerskan Josefina Berglund Ekholm. ”Det är vad vi är bra på. Att spela på sommarfestivaler är vår stora dröm. Vi skulle kunna spela hela tiden.”

Children Of The Sün. Foto: David Fryxelius.
Children Of The Sün. Foto: David Fryxelius.

Vi pratar lite om närmsta tiden framöver. Det blir en hel del rep på Ställwerket där man normalt repar. Och så finns det lite inbokade spelningar (bland annat i Radio Värmland samt på MS-galan i sommar) även om de gärna vill ut och spela ännu mer. Fick de som de ville så skulle de nog ha spelningar varannan dag… Och så visar det sig att det dessutom finns mer material som de vill spela in. ”Drömmen vore ju att spela in en hel platta på Silence i Koppom” säger någon lite drömmande. Och är det något band som ska spela in analogt på Silence så är det väl ändå detta 60/70-talsband band tänker jag.

Deras debut-EP är inspelad på Musikhögskolan Ingesund med hjälp av Simon Karlsson och Johan Larsson. Kristofer Strandberg har sedan mastrat. Allt är alltså inspelat, mixat, mastrat och klart. De erkänner att det är lite pirrigt. Och drygt att behöva vänta. Men under tiden ska de ju repa. Och trycka tröjor. Och planera för att släppa en singel. Och spela i radio. Och jobba med sociala medier. Och… De har ju rätt många järn i elden.

Men allra närmast i tid ligger alltså släppet av debut-EPn: ”Children Of The Sün”. Den släpps digitalt den 20 april. Det ser jag fram emot – mer sol åt folket!

/David

Children Of The Sün består av:
Josefina Berglund Ekholm, lead sång
Ottilia Berglund Ekholm, kör
Moa Lychou, kör,
Anna Nilsson, orgel/keyboard
Ida Wahl, bas
Christoffer Eriksson, trummor
Jacob Hellenrud, gitarr

En kommentar Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.