Johannespassionen

Trefaldighetskyrkans oriatoriekör. Foto: Arvika pastorat.
Trefaldighetskyrkans oriatoriekör. Foto: Arvika pastorat.

Ikväll framförs Johannespassionen av J.S. Bach i Trefaldighetskyrkan. Det är cirka 80 sångare och musiker som deltar i framförandet. Medverkande är Trefaldighetskyrkans oratoriekör, Geijerskolans kammarkör och en barockorkester med musiker från Värmlandsoperans sinfonietta.

Evangelistens parti sjungs av tenoren Love Tronner. Övriga solister är Ingegerd Hultén, sopran, Paula Hoffman, alt, Anton Ljungqvist, bas (Kristus) och Anders Hörngren, bas (Pilatus). Dessutom medverkar ett antal solister ur körerna. Dirigerar gör Åke Skommar.

Johannespassionen bygger på evangelisten Johannes skildring av Jesu korsfästelse. Till skillnad från den mer meditativa Matteuspassionen präglas Johannespassionen av stor dramatik. Tenorens recitativ, som bär fram handlingen har en stark intensitet och körens våldsamma utbrott ger en kuslig bild av den upproriska folkmassan.

Det här blir tjusigt!

/David

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.