Musikårskrönika 2015

Hebbe Sisters på Arvika stadsfest 2015. Foto: David Fryxelius.
Hebbe Sisters på Arvika stadsfest 2015. Foto: David Fryxelius.

Glafsfjordens musikfestival rivstartade musikåret 2015. Med sina fyra festivaldagar satte de direkt en hög nivå för musik i Arvika. Jag har inte sett någon biljettstatistik men efter vad jag förstod på arrangören var man mycket nöjd. Bästa kvittot är att festivalen får sin fortsättning 2016.

Hebbe Sisters har under 2015 varit mycket flitiga. Under vintern fick de möjlighet att spela in årets rallylåt med Sveriges Radio Värmland. Emelie Hebbe framförde under våren sin examenskonsert på Musikhögskolan Ingesund. En större mängd konserter under året och med höstens julkonsertturné som final gör dem tillsammans med Enforcer till några av årets allra flitigaste arvikamusiker på olika scener runt om i värmland, Sverige och resten av världen…

Planerna och förhandlandet kring var kommunen ska placera sitt resecentrum gick vidare under våren. Ett av huvudförslagen, placeringen på torget, rörde upp livliga diskussioner. Även här på bloggen blev det inlägg gjort. Till min glädje verkar nu hotet om placering på just torget verkar vara avvärjt. Jag kan ha missat beslutet, men jag vet inte riktigt var kommunens resecentrum hamnar istället…

Magdalena Åhlin och Jessica Gajdos håller upp logotypen för nya skivbolaget. Foto: David Fryxelius.
Magdalena Åhlin och Jessica Gajdos håller upp logotypen för nya skivbolaget. Foto: David Fryxelius.

Solbergaskolans musikestetutbildning blir under våren först ut i Sverige (?) att starta ett eget skivbolag för eleverna. Först ut är ESM13 med Johanna, Magdalena och Jessica. Releasefest av nystartade Perkussion Town Records blir det på musikskolan med mingel, tal och klippning av band.

Ett mycket trevlig arrangemang under våren var Ritzilvalen där lokala band fick möjlighet att visa upp sig. På Ritz blev det pop, rock, grindcore mm innan kvällen var över. Lite ryckigt men sjukt charmigt!

Under våren blir det klart att Musikhögskolan Ingesund ska breddas med musikerutbildning (idag är det främst musiklärarutbildning som erbjuds). Jag tror att det är ett mycket bra beslut för Ingesund – både nu men framförallt för framtiden! Det känns som en satsning i helt riktning.

På försommaren träffar jag Andreas och Ola på Bootleg Booze Records över en kopp kaffe och samtalar om musik, om vinyl kontra CD och om musiklivet i Arvika. Det blev ett härligt möte med två doldisar i Arvikas musikliv. Bloggposten om Bootleg Booze Records blev inom ett dygn bloggens mest lästa och är fortfarande ohotad på den platsen.

Simon Karlsson (front) och Paul Bärjed i Soul Salvation på Arvika Hamnfest 2015. Foto: David Fryxelius.
Simon Karlsson (front) och Paul Bärjed i Soul Salvation på Arvika Hamnfest 2015. Foto: David Fryxelius.

Arvika är trevligt året om, men under sommaren lever staden upp på helt annat sätt. Så kanske det är i alla städer? Men att man kan stoltsera med så många musikfester är det definitivt inte alla som kan. Startskottet gick på nationaldagen då ”Rock Im Stadspark” under en hel dag levererade massor av skön musik (minns ni föresten hur mycket det blåste den dagen?). Därefter duggade festivalerna tätt med Arvika stadsfest, Tuppetorpsfestivalen, Bakgårdsfestivalen, Musikfest Brätten brygga och Arvika hamnfest. Däremellan en massa musik med bland annat trivselkvällarna i stadsparken.

I början av juli fick jag möjlighet att besöka legendariska musikstudion Silence i Koppom. Det var Arvikabandet Rasputin som bjöd in mig då de som bäst höll på att spela in sin skiva. Det blev en fantastisk kväll med samtal om Rasputin, om musik, om livet. Sedan jobbade de ju naturligtvis medan jag försökte fota utan att vara allt för mycket i vägen. Kvällen har placerat sig på en alldeles speciell plats i hjärtat bland fina musikminnen jag kommer att bära med mig. Länge.

Markus och Pettson justerar inställningar på en kanal. Foto: David Fryxelius.
Markus och Pettson justerar inställningar på en kanal. Foto: David Fryxelius.

Fantastiska arrangemanget Bakgårdsfestivalen meddelar under hösten att de lägger ner. Otroligt sorgligt tycker jag då det är ett arrangemang om behövs i Arvika. Hoppas på omstart något annat år! Även Värmlandstoppen lägger ner meddelar Sveriges Radio Värmland. Bevakningen av värmländsk musik säger man ska bli kvar även om själva listan försvinner. Vi får väl se hur de har tänkt.

Stora delar av hösten försvann för mig personligen då tiden inte räckte till. Bland annat en stor köksrenovering åt upp hela oktober och en del av november. Under denna tid gick jag miste om drygt 70 konserttillfällen (!!) – hoppas ni hade det trevligt ni som hade möjligheten att gå och lyssna! När allt här hemma kändes som jobbigast kom Fredrick Berntsson och Robin Frank med nyheten om att de tagit fram två nostalgiaffischer om Arvikafestivalen – klart jag beställde!

Musikåret i Arvika avslutas på samma sätt som alla andra år – med julkonserter. Ett 20-tal advents- och julkonserter avlöser varandra. Ja, för den som vill finns fortfarande chansen..

Ola Eskilsson och Andreas Larsson på Bootleg Booze Records. Foto: David Fryxelius.
Ola Eskilsson och Andreas Larsson på Bootleg Booze Records. Foto: David Fryxelius.

Jag tycker det är svårt att summera året… 2015 var bland annat året då Musikhögskolan Ingesund på allvar visade att man kan streama konserter (både konserten med Rigmor Gustafsson och den med Lill-Babs var ursnygga!). 2015 var också året då till exempel Soul Salvation presenterade sig mer ingående för Arvikaborna. 2015 var också ett år då alla goda krafter behövs för att göra vårt samhälle bättre – det visade till exempel môra-Per som gjorde en stödkonsert på Palladium till förmån för arbetet med nyanlända Arvikabor. 2015 var året då man kunde börja köpa merchendaise i butik i Arvika (!). 2015 var året då Tribulation nominerades till P3 Guld i kategorin ”Årets metal”. 2015 var också året med en massa ny musik. Det är vanskligt att försöka nämna alla men några som gav ut ny musik var Broken Door, Dotter, LARM, Katthem, Snakebite, Perkussion Town Records, Gain Eleven, Magnus Fors…

Har jag glömt något? Alldeles säkert!

Gott nytt musikår 2016!

/David

2 kommentarer Lägg till

  1. Magnus skriver:

    Tack David för att du summerar musikåret så fint, och att lilla jag fick vara med i din sammanställning. Det lär komma mer från mitt projekt ”Nytt Land” under 2016. Du kanske vill va’ mä? Har du studion klar och i ordning?😆

    1. ArvikaMusik skriver:

      Hej Magnus. Kul att du har mer på gång – vi kanske kan hitta på något. 🙂 Grejorna börjar så smått finna sina platser. Vi får höras av! /David

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.