Fest på torget

L.I.L.L. på Arvika stadsfest 2015. Foto: David Fryxelius.
L.I.L.L. på Arvika stadsfest 2015. Foto: David Fryxelius.

Igår gick jag hem från torget i ett sommarvarmt Arvika. Iklädd nyinköpt bandtischa och lite öm i fötterna efter att ha stått nästan en hel dag och riktigt gött trött i öronen efter att ha lyssnat på mycket skön musik. Jag tycker att Arvika stadsfest på torget i Arvika verkligen levererade!

I år hade jag ingen ambition att kunna bevaka allt, den tiden fanns helt enkelt inte. I fredags spelade Snakebite, T-Bear & the Dukes och Broken Door. Dessa missade jag helt men av de personer jag pratat med var det en väldigt trevlig fredagskväll. Men några akter under lördagen hann jag ändå med.

Leif Stinnerbom och Mats Berglund på Arvika stadsfest 2015. Foto: David Fryxelius.
Leif Stinnerbom och Mats Berglund på Arvika stadsfest 2015. Foto: David Fryxelius.

Först ut för mig var unga tjejbandet L.I.L.L. från Åmotfors som med sina rockcovers fick det soliga torget att av och till sjunga med. Jag har sett dem förut och de blir bara bättre för varje gång. En av mina favoriter är deras cover på Van Halens ”Jump” – här är allt perfekt plankat. Om de hänger i, fortsätter att utvecklas och får ännu lite mer självförtroende är min spaning att de här tjejerna kommer att spela på betydligt större scener än den på torget i Arvika. Har ni inte sett och hört dem? Ta tillfället i akt nästa gång de spelar!

Hebbe Sisters på Arvika stadsfest 2015. Foto: David Fryxelius.
Hebbe Sisters på Arvika stadsfest 2015. Foto: David Fryxelius.

Efter tjejerna blev det folkmusik av Leif Stinnerbom och Mats Berglund. Leif och Mats bjöd på både polskor och anekdoter. Flera av styckena var hämtade från spelmannen Lomjansguten som just nu är högaktuell på Västanå teater i Sunne. Det var en mycket trevlig konsert som för mig gärna hade kunnat få hålla på ytterligare 40 minunter. Det hade inte gjort nåt alls.

Efter folkmusiken fick publiken musikaliskt förflyttas 100 år till musikstilen swing. Eller ja, det blev egentligen ett mycket blandat musikaliskt program från dels The Hebbe Sisters och från Duo Sentire (Ulrika Hebbe, piano, och Lars-Inge Bjärlestam, cello). Duo Sentire fick idag även förstärkning av två elever (på trummor och elbas) från estetiska skolan i Arvika för ett, om jag minns rätt, stycke av Paganini.

Soul Salvation på Arvika stadsfest 2015. Foto: David Fryxelius.
Soul Salvation på Arvika stadsfest 2015. Foto: David Fryxelius.

De skönsjungande systrarna Emelie, Josefin och Maria i The Hebbe Sisters var idag i högform och strålade ikapp med solen på torget i Arvika. Det märktes att många äldre i publiken njöt i fulla drag när den 40-talsinspirerade musiken ljöd från scenen. Swing it magistern!

För mig var nog dagens höjdpunkt det ösiga blues-rockbandet Soul Salvation. Jag har sett dem förut och jag visste ju att det är tight, att det är snyggt, att det är bra. Faktum är att det är sjukt svårt att stå still. Precis om spelningen i april på Wilmas var nog deras cover på Stevie Wonders ”Supersticious” samt deras egna ”Addicted” de bästa numren. Jösses vad det svänger.

Emil Wachenfeldts helsköna Hendrixinspirerade gitarrsolon fick många att stanna upp och bara njuta. Det var även mycket uppskattat när Simon Karlsson hoppade ut i publiken och fick densamma att sjunga med. Om inte festen var igång innan så var den det definitivt efteråt! Även dessa gossar kunde ha fått spela mer – mycket mer!

Dotter på Arvika stadsfest 2015. Foto: David Fryxelius.
Dotter på Arvika stadsfest 2015. Foto: David Fryxelius.

Många Arvikabor var nog nyfikna på ”Dotter” (eller Johanna Jansson som hon egentligen heter). Singlarna ”My Flower” och ”Dive” har ju spelats en del på radio men inte så många har fått möjlighet att se henne live. Johanna gick, innan flytten till Stockholm, på musikestetiska programmet på Solbergagymnasiet. Johanna gjorde under kvällen bra ifrån sig och det märktes att hon tyckte det var riktigt kul att få spela på hemmaplan. Nästa tillfälle att se henne i Arvika är under Arvika Hamnfest i augusti.

Sist ut var Wild Rooster. Rockabillybandet har det senaste året rest en del; Stockholm, Lugano, Treviso för att bara nämna några platser. Grabbarna levererade energifylld rock på allra bästa sätt till folket på torgplattan. Framför scenen och i serveringstältet var stämningen hög – precis som det ska vara!

Wild Rooster på Arvika stadsfest 2015. Foto: David Fryxelius.
Wild Rooster på Arvika stadsfest 2015. Foto: David Fryxelius.

Jämfört med tidigare år tycker jag att årets upplaga av Arvika stadsfest blev en av de bästa. Den något mindre scenen gjorde att det blev en lite närmare och intimare känsla. Att vädret log mot staden med det lilla torget gjorde ju inte saken sämre heller. Stort tack till Arvid Blix, Martin Andersson med flera som bakom mixerborden och på scenen gjort ett mycket bra jobb.

/David

PS. Det bör också tilläggas att det uppträdde några fler artister innan jag dök upp på lördagen. Jag missade sångstund för barn med Petsson och Findus, Arvika Stadsmusikkår, Arvika dragspelsklubb och Iriskören. DS.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.