Vad är Arvikas musikscen idag?

Jag lyssnade ikväll på P3 Rock. Programmet handlade om Örebro och den retro-rock-scen som finns där sedan 15 år tillbaka. Örebro har, i alla fall i vissa kretsar, börjat förknippas allt mer med retro-rocken. Programmet fick mig att fundera kring Arvikas musikscen idag. Vad är karaktäriserande för den? Vad gör den speciell idag? Här och just nu? För att bena ut detta får man kanske kartlägga vad som finns.

Plötsligt står det still. Var ska man börja?

Det första som slår mig är faktiskt alla de som utövar musik via Kommunala musikskolan. Alla elever, lärare och ensembler. Steget därifrån, som känns naturligt, går till de föreningar som tar vid och tar vara på en del av dessa elever; stråkorkestern, kammarkören och stadsmusikkåren. Tillsammans med konsertföreningen utgör hela denna samlade grupp en av hörnstolparna i Arvikas musikliv. En riktigt viktig stolpe.

Ibland undrar jag om inte musikhögskolan Ingesund är en doldis för många Arvikabor. Att det finns en musikhögskola där ute vet alla men vad den kan erbjuda i konsertväg verkar gå många förbi. Nej inte för Arvikas ”musikelit” men för den breda massan. Visst kommer det häftiga gästartister till högskolan men skolan är också full av talanger som spelar hela tiden. Hela tiden. Samarbetet mellan Kommunala musikskolan och Ingesund tror jag är riktigt viktig. Ingesund är ytterligare en hörnstolpe.

Jözzajassen
Jözzajassen

Arvika blues- och jassclub är på många sätt ett helt eget spår med sina fina konsertkvällar och det häftiga evenemanget Jözzejassen. Även om Jözzejassen haft sina upp- och nedgångar träffar jag fortfarande människor som förknippar ”stôlliga” Arvika med just denna festival – helgen då det spelas överallt och gatorna byter namn!

Men Arvika är ju mer festival i sig. Arvikafestivalen är den i särklass mest kända utanför Arvika. Att den gått i graven är riktigt tråkigt men också ett riktig förlust för Arvikas konsertscen. Ja, det är en förlust på många fler sätt… Sedan finns ju också Viksholmsfestivalen som är en riktigt gammal musikfestival. Någon sa att den startades redan tidigt 1970… hmm… det tål nog egentligen ett helt eget blogginlägg. Sedan har vi ju naturligtvis Arvika hamnfest som växt sig stark de sista åren.

Kyrkorna står för ett mycket stort antal av det totala antalet konserter som görs i Arvika varje år. Dels med konserter av inhyrda musiker men naturligtvis också med alla de kyrkokörer som varje vecka repeterar. År ut och år in. Gospelkören SingOuts etablering i Arvika är kul – det är en fantastisk kör. Pratar man om körer måste fler nämnas. Jag tänker då närmast på manskören Iris och Kvinnfôlk.

Restaurangerna gör naturligtvis ett bra jobb med att hålla igång musiklivet i staden. Olssons brygga, Wilmas Musik Pub, Tiki Room, BarBord… både band och DJs får här möjlighet att spela för Arvikaborna. Personligen saknar jag Ritz. Då lokala band hade en given scen men som också varvades med band som Svenska akademien, Laakso och The Sounds. Restaurangerna idag spelar kanske inte alltid ”min musik” men de är definitivt en pulsåder i Arvika. Pulsåder och hörnpelare.

Slutligen, men sannerligen inte de minst viktiga, kommer alla de band som spelar. Garagebanden, de som redan släppt skiva, ”motions-musikanterna”, de som spelas på radio och Spotify, de som spelar både i Sverige och utomlands och naturligtvis alla strävsamma amatörer! Alla de som spelar för glädjen till musiken, livet, drömmarna och varandra.

Så, tillbaka till grundfrågan, vad är Arvikas musikscen idag? Nja, det är lite svårt att svara på faktsikt. Det spretar ganska mycket. Just nu känns det som om Arvika letar efter sin nisch. Sin stil. Sitt sammanhang.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.