Gaarden debuterar med stark EP

Den har varit ute en vecka nu, Gaardens första EP. Och jag har nog åtminstone lyssnat på den en gång om dagen sedan dess. Jag gillar det jag hör. Jag har tidigare hört dom live på bland annat Viksholsfestivalen och på Nöjesfabriken. På framförallt det sistnämnda spelstället var ljudet lite ”brötigt”. Härligt att nu få höra deras material helt ”cleant” i hörlurarna!

Arvikabandet Gaarden lyckas med att förena rätt många olika ingredienser på ett bra sätt. I musiken finns det tunga, det melodiska och det tekniskt avancerade. Progressiv rock är inte för alla att ge sig på. Men här återfinns drivet från trummorna och basen, gitarrernas riff och solon, orgel, flöjt, cello, körer, sången… Sången är riktigt bra, till exempel i min favoritlåt ”Aphrodite”. Den ligger snyggt i mixen! Gaardens medlemmar levererar.

Att ett band som svenska Opeth har varit en inspirationskälla för Gaarden är inte jättesvårt att höra. Men missförstå mig rätt nu, jag tycker inte att Gaarden apar efter utan de har påbörjat sin resa för att finna sin stil, sitt sätt, sitt sound.

Bandet har själva spelat in materialet till denna EP. Lite extra roligt med den här produktionen är ju att det sedan är den gode vännen och mycket duktiga ljudteknikern Fredrik Gunnarsson som har mixat.

Slutligen skivomslaget! Jag kan inte avsluta detta inlägg utan att kommentera det. Det är i mitt tycke ett av de snyggaste omslagen jag sett på länge. Hatten av!

/David

Gaarden består av:
Jacob Ehlers, gitarr och sång
David Gustafsson, gitarr och sång
Elmer Järpegård, bas och sång
Freja Apelkvist, orgel, cello och sång
Christoffer Eriksson, trummor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.