Ny musik från Nephila

”Rymdfärjor kommer krocka med ljudvågor från 1969 den 15 januari när Nephila släpper sin första singel “White Bones” inför debutalbumet “Nephila” som släpps i juni.” Så startar pressmeddelandet från Arvikabandet Nephila. Redan här stannar jag upp och kommer på mig själv med att le brett med hela ansiktet – det här kommer bli bra.

Nephila beskriver sig som en ”musikalisk spindel där de spretiga benen representeras av sjuttiotalsinspirerad spacerock och maskerade medlemmar. Blixtrande gitarrsolon och psykedeliska melodier för snabbt tankarna till pionjärer som Rival Sons och svenska Abramis Brama.” Jag har sett Nephila flera gånger (kanske rentav alla gånger?) som de spelat i Arvika. De är ett band som är bra från start men som bara blir bättre och bättre ju mer man lyssnar. Som ett fint vin som åldras väl.

”Nephilas styrka ligger definitivt i vårt framträdande” säger en av sångerskorna i pressmeddelandet och fortsätter ”Mystiken är viktig. Vi har alla starka personligheter och våra masker tillför ytterligare en dimension. Oavsett vad som händer med oss, lever maskerna alltid vidare.”

Nephila är inte ett band som kompromissar för att vara någon till lags. De gör verkligen sin grej på scenen – det gillar jag. Med sina spelningar har de byggt upp ett fint rykte som dels ett tight välljudande rockband men de har också byggt upp en mystik kring bandets medlemmar. Mycket tack vare scenshowen och ansiktsmaskerna. Eller som de själva uttrycker det: ”Stämmor, melodier och rytmik krälar som en röd pulserande tråd genom bandets låtar. Gitarrer agerar grund, fonden är rock och med sina mystiska gestalter blir Nephila en upplevelse för alla sinnen.”

Nephila tycker jag är lätta att tycka om. Det finns liksom något nytt att upptäcka hela tiden. Och det har fler upptäckt. Till exempel vann vann Nephila 2019 Riksfinalen i Livekarusellen. Att de i år kommer släppa sitt debutalbum var en given utveckling. Men på fredag kommer alltså singeln ”White Bones”. Det ser jag fram emot!

Nephila består av musikerna Josephine Asker, Stina Olsson, Jacob Hellenrud, Johan Lööf, David Press, Johan Larsson och Anton Athley.

WordPress.com-logga