The Hebbe Sisters står tryggt på egna ben

The Hebbe Sisters och Jan Adefelt Trio. Foto: David Fryxelius.
The Hebbe Sisters och Jan Adefelt Trio. Foto: David Fryxelius.

Nu är det ett par år sedan jag hörde The Hebbe Sisters live i Arvika senast. Då som duktiga och mycket lovande unga sångerskor som ofta uppträdde tillsammans med sina föräldrar. Det var bra. Men nu, ett antal år senare, när det åter är dags så är det på en ny nivå. De är fortfarande skönsjungande men de är bättre musiker, bättre samsjungna, rösterna är mognare och utstrålningen på scenen mer självsäker. Självklara. Det sitter som ett smäck!

På scenen denna kväll har systrarna med sig finfina Jan Adeelt Swingtime Trio. Trion består av Stefan Gustafsson, piano, Jan Adefelt, kontrabas och Bengt Stark på trummor. Trion som även kallas för Sveriges minsta storband. Bengt Stark hade, kvällen till ära, hämtat ut en sprillans ny handbyggd virveltrumma i trä! Storband? Ja, jag kan förstå det epitetet, det kommer mycket musik ut ur dessa tre herrar. Trion fann två av systrarna, Emelie och Josefin, på Musikhögskolan i Stockholm där Stefan, Bengt och Jan hade en workshop och konsert. De föll pladask för soundet. Efter några dagar tog Emelie upp telefonen och ringde trion. Det blev en skiva och nu turné.

The Hebbe Sisters och Jan Adefelt Trio. Foto: David Fryxelius.
The Hebbe Sisters och Jan Adefelt Trio. Foto: David Fryxelius.

Konserten i Wendelasalen på gymnasiet Stage & Perform är faktiskt dagens andra. På eftermiddagen hade man fyllt Wendelasalen till bredden och under konsert nummer två lockade det cirka en tredjedel. Inte för att kvällens publikstorlek verkade röra musikerna ryggen – de serverade 100 % swing och jazz ändå. Kryddat med 100 % leende, dans och energi. De är måna om sin publik på ett mycket moget och proffsigt sätt. Och så utmärker de ju sig lite genom att sjunga just swing och jazz. Jag tänker ju förstås på deras ålder. Inte för att någon åldersgrupp har ensamrätt på någon musikstil men det är klart att jazzen inte är störst bland 90- och 00-talisterna. I The Hebbe Sisters repertoar återfinner man självklara jazzikoner såsom Count Basie, Duke Ellington, Alice Babs, Swe-Danes, Ella Fitzgerald och så vidare. Ingen Justin Bieber eller Billie Eilish så långt ögat kan nå. Rätt befriande faktiskt.

The Hebbe Sisters och Jan Adefelt Trio. Foto: David Fryxelius.
The Hebbe Sisters och Jan Adefelt Trio. Foto: David Fryxelius.

Men kvällens konsert går fort. Lite för fort. Detta trots att systrarna tillsammans med musikerna framfört en massa ”örhängen” som till exempel; ”Sakta vi går genom stan”, ”Swing it magistern”, ”When You’re smiling”, ”I’m singing in the rain” (där Josefine även steppade) och ”All of me”. Lite extra glad måste jag säga att jag blev när de även sjöng några av mina favoritjazzlåtar; Frank Sinatras dunderhit ”Fly me to the moon”, Billy Reids ”It’s a pity to say goodnight” och den otroligt vackra släpjazzlåten ”Sincerely”. Kvällens ljudtekniker är Linnea Waljestål som gjort ett mycket bra jobb med att hålla balans och nivå. Tack allihop!

På vägen ut köper jag även skivan. Och skivan är precis lika bra som konserten. Man har här även lite gästartister i form av Gunhild Carling, Peter Asplund, Klas Lindquist och Karl Olandersson. En skiva som jag nog tycker att varje jazzälskare bör ha i sin samling. Jaja, den dyker säkert upp på Spotify lite längre fram. För den otålige kunde systrarna meddela att de idag släppt sin första egenskriva låt ”Jazz it up an Move” på Spotify (se nedan). ”Jazz it up and Move” är också debutskivans namn. The Hebbe Sisters visar denna kväll både att återväxten bland jazzmusiker är god men också att de står tryggt på egna ben.

/David

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.