Dags för UKM i Arvika

UKM, Ung Kultur Möts.
UKM, Ung Kultur Möts.

Till helgen är det åter dags för Arvikas lokala UKM-festival. Den går av stapeln den 14-15 mars på Ritz.  UKM, eller ”Ung Kultur Möts”, kallas ofta för möjligheternas festival och det är en mötesplats för kreativa unga. De som deltar i festivalen är ungdomar mellan 13 och 25 och de kan välja att vara med och arrangera genom deltagande på scen eller i en utställning. Det sjungs, spelas, dansas och ställs ut konst eller foton under en hel helg. ”Allt som kan visas på en utställning eller på en scen har en given plats i vår festival.” skriver Ottilia Berglund Ekholm i ett mail till mig.

UKM i Arvika. 
2018 och 2019 års festivaler i Arvika slog rekord vad gäller antal deltagare och var störst i hela Sverige. Årets arrangörer beräknar att antalet deltagare i årets festival kommer att höjas ytterligare jämfört med tidigare år och har därför valt att för andra året i rad förlägga festivalen under två hela dagar. Något som är unikt för lokala festivaler i såväl Värmland som Sverige. Alla som deltar i en lokalfestival har möjlighet att få representera sin festival på den stora regionfestivalen som hålls i Arvika den 22-24 maj. Därefter kan man också erbjudas att få representera regionen i den ännu större riksfestivalen som i år arrangeras i Varberg i juni.
Att vara deltagare på UKM är en intensiv upplevelse. Festivalens deltagare möts först av en incheckning på Ritz men ganska raskt efter detta startar alla möjliga aktiviteter i form av scentest, upphängning av konst, workshops, aktiviteter, vernissage och föreställning. Eller föreställningar faktiskt, deltagarna är så många att det blir föreställning både lördag och söndag.

Ungt arrangörsskap.

UKM på Ritz 2019. Foto: David Fryxelius.
UKM på Ritz 2019. Foto: David Fryxelius.

För UKM är det viktigt att satsa på ungt arrangörskap vilket har varit tydligt i Arvikas lokala festivaler. Festivalen arrangeras av föreningen Ställwerket som har rekryterat en ung arrangörsgrupp. Moa Lychou och Ottilia Berglund Ekholm arrangerar sin tredje lokala festival i Arvika och Elin Leverström och Olle Wester har tidigare deltagit som funktionärer och har nu tagit steget in i arrangörsskapet.

Mål och visioner
Ett mål som arrangörsgruppen har beskrivit är att de vill bidra till en större gemenskap skolor emellan i Arvika kommun. Målet är att få med bidrag i programmet med elever från alla skolor; Centralskolan, Kyrkebyskolan, Estetiska Skolans högstadium och gymnasium, Solberga och Taserud. Ett annat mål är att stärka och utveckla ungdomar i Arvika kommuns intresse för kultur och arrangörskap. Ställwerket som arrangörer fångar aktivt upp ungdomar som visar intresse för just arrangörsskap och erbjuder dessa flera möjligheter till arrangering och funktionärsjobb i andra sammanhang. Ungdomar som under UKMs lokalfestival i Arvika 2018 satt bredvid vår ljustekniker och tittade på för att lära sig mer om ljusteknik sitter idag själva vid teknikbordet vid andra arrangemang. ”Det är något som vi är oerhört stolta över!” avslutar Ottilia Berglund Ekholm.

Så, kära Arvikabor, ta er ner till Ritz under helgen. Se utställningen och gå på föreställningarna! Det ska jag göra.

Föreställning lördag:
18:00 – Vernissage
19:00 – Föreställning

Föreställning söndag:
17:00 – Vernissage
18:00 – Föreställning

Obs! Dörrarna öppnas 1 timme innan föreställningarna börjar. Alltså; 18:00 på lördag och 17:00 på söndag. Senaste nytt finner du på UKM Arvikas Facebooksida.

/David

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.