Sommarprogrammet på Olssons brygga 2019

E-Type spelar på Olsson brygga 29 juni 2019.
E-Type spelar på Olsson brygga 29 juni 2019.

Det slog mig tvärt igår kväll efter att jag hade skrivit inlägget om Allsångskryssningarna på Olssons brygga att jag inte presenterat sommarprogrammet för bryggan (men det har ni kanske snappat upp själva..?). Det kom liksom bort bland arrangemanget Parkliv, att arrangera studentmottagning, slutspurt på jobbet inför semestern med mera. Sorry, jag glömde… Men så här kan vi ju inte ha det. Nej, det hade blivit lite löjligt att utelämna en av Arvikas i särklass största nöjesarrangörer … även om några helger redan har avverkats. Så, efter mycket om och men kommer här en presentation (Tack snälla för all presstext jag fått. Här har det klippts och klistrats!) av sommarens nöje på bryggan. Håll till godo!

Men innan jag går in på konserterna kan det ju vara värt att nämna ett par andra arrangemang. Dels är det bryggans livequiz som man kör varje onsdagkväll hela sommaren. Det är erfarna Götz Kalas som leder publiken i kryssandet. En mycket trevlig tillställning! Men det är även på sin plats att nämna MS-galan som arrangeras lördagen den 10 augusti. På scenen då står banden R.I.O.T., Nephila och Stewe Cato (det kans säkert tillkomma någon artist). Ett bra arrangemang med ett viktigt ändamål. Och sedan har vi ju naturligtvis årets upplaga av Arvika Hamnfest – men det kräver ett alldeles eget inlägg. Det kommer lite längre fram. Med det sagt över till sommarens konsertprogram. Mycket nöje!

Lördagen den 29 juni gästar E-Type Arvika. Men det är inte första gången han är i Arvika utan han har bland annat spelat på bryggans scen 2016. E-Type började sin musikkarriär 1991 när han tillsammans med Stakka Bo hade ett band och släppte några singlar utan större framgång. Det var när han som soloartist började jobba med Denniz Pop och Max Martin 1994 som det stora genombrottet kom. ”Set The World On Fire” var singeln som spelades i varenda radio och på varje disco i Sverige. Efter det har E-Type varit en trogen ”hitmaskin” och släppt låtar som ”This Is The Way”, ”Here I Go Again”, ”Russian Lullaby”, ”Paradise”, ”Life”, ”Angels Crying”, ”Campione 2000″… och listan tar inte slut där. E-type är en av landets mest pålitliga leverantörer av radiohits. Låtar som både fyller klubbarnas dansgolv och drar mängder av åskådare till konserter. På den punkten är det egentligen kanske inte så mycket som ändrats sedan debuten. Det har bara blivit mer.

Lördagen den 6 juli står Ebba Gold för underhållningen. Ebba Gold är enligt dem själva ”Sveriges mest anlitade tributeband!”. Det kan mycket väl vara så. Ebba Gold startade i april 2000 och har sedan dess turnérat flitigt runt om i hela landet. Bandet spelar alla hits från Ebba Grön, Imperiet & Thåström solo. Det blir en afton med ”Det måste vara radion”, ”800 grader”, ”Staten & Kapitalet”, ”Alla vill till himlen”, ”
Du ska va president” och så vidare.

Lördag 13 juli blir det underhållning med Haaks. Haaks har genom årens lopp blivit ett av Sveriges mest populära och anlitade underhållningsband. 20 års flitigt turnerande med ca 140 arragemang om året har gjort att Haaks dykt upp på allt från företagsevenemang, afterski, festivaler, nattklubbar privatfester med mera. Erfarenheten att på egen hand arrangera konserter gav Haaks blodad tand och i december 2007 att för första gången sätta upp sin första men inte sista julshow. Julshowen har sedan starten setts av över 60000 personer! Det blir inte julshow på Olssons brygga men säkert en härlig kväll med mycket musik du känner igen.

Moneybrother på Arvika Hamnfest 2018. Foto: David Fryxelius.
Moneybrother på Arvika Hamnfest 2018. Foto: David Fryxelius.

Lördagen den 20 juli kommer fantastiska Moneybrother tillbaka till Arvika. Sommaren 2018 gästade han Arvika Hamnfest och rev av en helt underbar konsert. Under det tidiga 2000-talet blåste en vind över rocksverige. Inte en sådan där ljum bris, utan något som kanske bäst beskrivs som en orkan. Det var eufori, svett och soul. Det var blås, Springsteens 70-tal och Dexys Midnight Runners. En av förgrundsgestalterna för denna extroverta vändning var Anders ”Moneybrother” Wendin. En punkare från Ludvika som hade upptäckt att han älskade Motown lika mycket som han någonsin älskat The Clash och som därtill lyckades med konststycket att kanalisera soulens energi utan att slipa bort de vassa hörn som punken gett honom. Musiken fick såväl kritiker som publik att gå upp i en brygga som varade i många år. Och där hade historien kunnat sluta, som ett fantastiskt kapitel i den svenska rockhistorien. Moneybrother var dock långt ifrån färdig. 2015 släppte han som Anders Wendin skivan ”Dom ska få se vem dom roat sig med” och det visade sig att modersmålet tog fram andra aspekter av hans artistskap. Det var ordrikt, personligt och försiktigt. Ett par år senare, 2017 närmare bestämt, var det dags för den breda massan att lära känna Anders ”Moneybrother” Wendin i programmet Så Mycket Bättre. Där framförde han med sin sedvanliga själfulla uttrycksfullhet sina tolkningar och sjöng sig därmed än djupare in i de svenska vardagsrummen.

Releaseparty med Children Of The Sün på Olssons brygga.
Releaseparty med Children Of The Sün på Olssons brygga.

Releasefest med Children of the Sün den 27 juli. Children of the Sün är bandet som återskapar det bästa av 60- och 70-talets vokalklingande hippie-era. Bandets debutalbum ”Flowers” släpps den 27e juli på The Sign Records. Med en blandning av bluesrock, amerikansk folk och varm feel good-country är Children of the Süns sound retro med en touch av samtiden. Debuten innehåller starka influenser från Janis Joplin, Led Zeppelin och Joe Cocker, bandets musikaliska uttryck för tankarna till band som the Allman Brother Band, Jefferson Airplane och Canned Heat. Albumet bjuder på en reinkarnation av 60-talets natur, soul och rockmusik. Children of the Sün härstammar från Värmland, och tar med sig naturen och friheten in i detta debutsläpp. 2018 vann bandet tävlingen Livvekarusellens nationella final, och 2019 signerade de med The Sign Records som tidigare släppt musik av bland andra Hällas, MaidaVale, Heavy Feather och Svartanatt. Flowers är 34 minuter långt, uppdelat i sju spår. Omslaget är gjort av Maarten Donders som tidigare gjort omslag åt band som MaidaVale, Graveyard, Blues Pills och Chelsea Wolfe. Skivan är mixad av ES-Music i Karlstad.

Det blir rockafton med Satan Take A Holiday & Arvikabandet Gain Eleven lördagen den 17 augusti. Satan Takes A Holiday var bandet på allas läppar när de släppte den självbetitlade debutplattan år 2009. Bara en vecka senare blev de nominerade till Årets Rock på P3 Guld-galan. Med deras blandning av rock’n’roll, sextiotalets garagerock och sjuttiotalets sväng så ses Satan Takes A Holiday som ett av de bästa livebanden i Sverige. De är stamgäster på landets festivaler, har åkt ut på turnésvängar med Mustasch och Juliette Lewis, åkt på flera långa europaturnéer med Imperial State Electric och öppnade 2013 för legenderna i KISS på Friends Arena inför 30 000 personer. Debuten följdes upp med Who Do You Voodoo (2012), Animal Man Woman (2014) och senaste Aliens (2017). Aliens är STAH:s mest komplexa album hittills – levererad med en ohejdbar och direkt energi du måste höra för att förstå.

David Flognman i Gain Eleven på Arvika Hamnfest 2017. Foto: David Fryxelius.
David Flognman i Gain Eleven på Arvika Hamnfest 2017. Foto: David Fryxelius.

”Gain Eleven Är rock med smittsamma melodier och glimten i ögat. Band de ofta jämförs med är Foo Fighters och The Hives. Debutalbumet ”All in” släpptes 2016 och kallas av sina beundrare för en ”spark i skrevet-skiva”. Bandet har turnerat i både Sverige om Europa, bland annat som förband till Airbourne i Ryssland. Med nya hungriga medlemmar (Mathias Nilsson – Trummor, William Fossheim – Bas) i bandet och rykande färska singlar är de redo att visa vilka som ska räknas med.”

Lördagen den 24 augusti spelar Gul Front på Olssons bryggas scen. Detta välbokade ”after-ski-band” kommer vältra runt publiken med covers från alla årtionden du kan tänka dig. Det sägs att de inte brukar planera sina spelningar i form av låtlistor eller happenings. De kör på och ser vad som händer… Den som dyker upp på bryggan får se!

Backyard Babies på Arvika Hamnfest 2016. Foto: David Fryxelius.
Backyard Babies på Arvika Hamnfest 2016. Foto: David Fryxelius.

Håll i er – Backyard Babies intar bryggan den 31 augusti. I 30 år har Backyard Babies levererat förstklassig rock’n’roll, både live och inspelat. Att de fyra originalmedlemmarna fortfarande spelar ihop efter dessa år är näst intill unikt. För tre decennier sedan flyttade Nicke, Peder, Dregen och Johan från lilla Nässjö till Stockholm för att bli just rockstjärnor. Med facit i handen var det helt rätt beslut. Idag har Backyard Babies världen för sina fötter och har turnerat med giganter som Guns N Roses. Snart släpper de sitt åttonde album ”Sliver & Gold” och är redo att ta ett rykande färskt album ut på turné! ”Efter alla dessa år av turnerande och musikskapande ihop älskar vi fortfarande det vi gör och vi hittar fortfarande nya musikaliska vägar att gå” berättar Dregen. Sångaren Nicke Borg fyller i: ”Denna gång samlades bandet under en kortare period och skrev det mest intensiva och vildsinta albumet hittills med klockrena texter och ikoniska riff”. Efter 30 år finns det fortfarande energi kvar för att fortsätta i minst 30 år till. Bandet är i sin bästa form någonsin och i vår kommer vi få bevis på just detta.

Sommarens redan avverkade konserter:
Lördag 18 maj 2 Blyga Läppar
Fredag 24 maj môra-Per (PS. Denna spelning kan du läsa om här. DS.)
Lördag 25 maj LBSB
Lördag 1 juni Björn Rosenström
Lördag 8 juni Viktor Leksell
Lördag 15 juni Stor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.