Från 40-årsfest i Mangskog till europaturné!

on
Gain Eleven turnáffisch. Foto: Gain Eleven.
Gain Eleven turnáffisch. Foto: Gain Eleven.

Jag sitter och fikar med Vidar Solli på Nordells vid torget i Arvika. Det är skönt att sitta inne. Det är en riktigt kylig våreftermiddag där solen försöker bryta igenom molnen och det hänger regn i luften. Trots att det är vår i almanackan känns sommarens värme mycket avlägsen utomhus. Inomhus är det dock varmt och vi ses för att jag ska få reda på några av de nyheter som är på gång kring Gain Eleven. För även om det redan har hänt en massa senaste året så är ännu mer på gång.

Som ni kanske minns så sparkade Gain Eleven igång 2016 med skivsläpp och gjorde därefter lite spelningar både i Sverige och utomlands. Så i somras gick de och blev världsmästare i Emergenza Festival i konkurrens med nästan 70 000 band (!!). Redan här kan man ju tycka att de uppnått massor och någon kan ju tycka att de borde stanna upp och njuta lite. Men det här bandet vill mer.

Hela resan med Emergenza har varit ett äventyr för bandet. De har fått spela på nya scener varav en del på rejält stora scener, de har knutit en del kontakter och lite grann fått känna på hur det är att finnas med i större sammanhang. Och de trivs. Det här vill de göra mer av! Och nu blir det snart mer…

Under hösten 2016 har David Flognman, som skriver merparten av låtarna, dessutom fått fram ännu mer material som bandet nu känner på i replokalen i Mangskog. Tanken är väl att någon gång längre fram åter gå in i studion och göra en uppföljare till debutplattan ”All in”. Men de vill ju ut och spela också. ”Det är tur att vi har bra arbetsgivare som ger oss ledigt för att spela” säger Vidar och ler när jag undrar hur de hinner med allt. För så är det, de jobbar också. Jobbar för att ha råd att spela tänker jag.

Gain Eleven på Arvika Hamnfest 2016. Foto: David Fryxelius.
Gain Eleven på Arvika Hamnfest 2016. Foto: David Fryxelius.

Snart får de tillfälle att spela mer. I och med förstaplatsen i Emergenza så är det dags att casha in förstapriset – en turné! Det blir två fullspäckade veckor med tio-elva spelningar i Tyskland och Frankrike. ”Vi reser med bara våra instrument, resten fixar Emergenzas turnéledare och organisation” säger Vidar. Vi pratar lite om att det är en mycket välsmord organisation. Och det är klart, det måste ju funka om man både ska resa och stå på scen varje kväll. Turnén är en mix av olika sorters spelningar. Det ska vara headline ett par kvällar, ett par festivalspelningar blir det också samt att de ska vara förband till ett större franskt band som ska ha någon slags reunion… ”Det här blir riktigt fränt!” säger Vidar och ler från öra till öra. Det smittar av sig och vi gottar oss båda i deras kommande äventyr.

Men det blir nog även liten prövning att köra så intensivt under två veckor. ”Vi har kört ett par spelningar i rad men aldrig så här många dagar i följd” säger Vidar och fortsätter ”vi räknar nog med att det blir slitigt men vi är trygga med varandra, vi vet var allas gränser går”. Vi pratar lite om hur de kan veta det och Vidar förklarar att de är disciplinerade och repar regelbundet. ”Vi repar två gånger i veckan och om det behövs så byter vi ut rep mot möte om vi behöver reda ut något eller planera inför ett gig” fortsätter han och menar att det funkar bra eftersom alla är måna om att få det här att funka. Och att det skulle funka är något de fått jobba för.

Gain Eleven vinnare i världsfinalen av av Emergenza Festival 2016. Foto: Emergenza Festival.
Gain Eleven vinnare i världsfinalen av av Emergenza Festival 2016. Foto: Emergenza Festival.

Och det är lite kul att titta i backspegeln också. Inte hade de en aning om att det skulle bli europaturné den där gången de blev bokade på en 40-årsfest i Mangskog och spelade låtar av Stone Cherry och Eddie Medusa… Men nu blir det ändå åka av för Gain Eleven. Först ska de bara packa väskorna fulla med merch. Det här blir riktigt kul!

/David

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.