Royal Garden firar ny EP med rep!

on

I slutet av maj fick jag möjligheten att träffa musikerna bakom Royal Garden ute på musikhögskolan Ingesund. De berättade då bland annat att de skulle spela in en EP och att de såg mycket fram emot denna process. Nu är det snart dags att lyssna på resultatet – närmare bestämt nu på fredag. Jag fick tag på Nils Ögren och fick en uppdatering på hur det går.

Royal Garden. Foto: Ludwig Sandström/Royal Garden.
Royal Garden. Foto: Ludwig Sandström/Royal Garden.

”Hur gick skrivprocessen till och hur valde ni ut låtar?
”Efter släppet av ”Jimmy the fool” (dvs bandets första singel – min anmärkning) började vi jobba med låten ”Karma” vilket var en ganska lång process, vi var fortfarande nya med varandra och det tog lång tid innan vi kände oss bekväma. Så under ett par månader var det mest repetitioner som skedde, inte särskilt mycket låtskriveri. När det senare var dags för oss att lasta på skeppet med fler låtar drabbades vi av något hemsk. En av medlemmarna blev allvarligt sjuk vilket resulterade i en form av dvala för oss. Vi kunde knappt repa och att öva in något nytt var liksom utom räckhåll. Det tog oss två månader innan vi ens kunde träffas tillsammans för att spela. Detta gjorde att vi hamnade efter vår första tidsplan. Det var ungefär då vi tog beslutet att spela in. som en kick i baken liksom. Vi hade bara fyra låtar klara och en var ju redan släppt så det var ganska självklart vilka låtar som skulle spelas in. Linus och Jag är ansvariga för den biten. Det brukar vara så att Linus skriver text och melodi medans jag sitter och skriver musiken och arrangemangen på datorn. Trots allt det hemska så kom vi ur det starkare än någonsin. ord kan inte beskriva vad jag känner för dem och jag antar bestämt att de känner likadant. ”

Royal Garden känns som riktiga arbetsmyror. Har ni kunnat ta med er den kreativiteten in i studion? Hur har inspelningen gått?
”Inspelningstiden var kanske inte riktigt som vi först tänkt att den skulle bli. Vi satte oss ner och bestämde att det var dags att få tummen ur och bara göra det. Samma minut ringde jag upp en kontakt som genast visade intresse. Eftersom att vi var ganska sent ute med planeringen fick vi helt enkelt anpassa oss efter omständigheterna(skola, jobb etc). Detta gjorde att vi fick höfta in tider i studion för att få alla spår lagda i tid. Det började med att jag, Marc och vår dåvarande gitarrist Svante tog vårt pick och pack för att tillbringa en helg i studion. Vi hann då lägga trummor, bas och kompgitarr. några veckor senare åkte Linus ner själv och la sång. Sista veckan åkte vi alla tillsammans med körsångare för att göra alla detaljer så som körer, solon och kongas. Det var inte riktigt som vi tänkt oss men vi är väldigt nöjda över resultatet. I detta fallet var det väldigt viktigt att ständigt hålla kontakt och dokumentera vad som sker så att alla hela tiden kan känna sig på banan, det kan väldigt lätt bli fel om någon känner sig utanför då det faktiskt är en ”konstnärlig process”. ”

Royal Garden. Foto: David Fryxelius.
Royal Garden. Foto: David Fryxelius.

Inspelningen har efter vad jag förstått skett på Musikhögskolan i Örebro? Blev det egenproducerat eller med inhyrd producent?
”De mest väsentliga inspelningarna skedde på Musikhögskolan i Örebro, men delar av tiden var vi även på Ingesund. Musikhögskolan i Örebro har ett väldigt bra mixerbord och eftersom att vår producent är student på skolan kom vi undan väldigt billigt. Vi hyrde in en producent, men för oss känns det mer som att en väldigt duktig vän hjälpte oss med hela resan för en slant. Mattias Sääf är en god vän till Mig, Linus och Hertz vilket gjorde det hela väldigt enkelt när det kommer till logistik och sound då vi vet vad vi gillar.”

När vi träffades sist pratade vi om att hittills handlade det för er bara om eget material. Har det blivit så även för skivan eller har ni lånat något?
”Vi har pratat om att göra covers, och det är något vi vill göra i framtiden, på EP’n är det dock enbart egenskrivet material.”

Jag blev lite förbryllad när jag såg ett nytaget foto av er – har ni bytt en gitarrist?
”Det stämmer. Svante valde att lämna oss då han fick erbjudande om utbildning i norra delen av Sverige. Det var mycket svårt för båda parter, Svante ville försöka få det att fungera, vilket var beundransvärt men det skulle ta för mycket energi för oss att inte kunna träffas så ofta som vi behöver. Vi hittade Ludwig ganska snabbt då han är student på Ingesund där våra rötter ligger. Det visade sig att vi hade ganska lika musikstil så vi testade och det fungerade fläckfritt.”

I vilka kanaler släpper ni skivan?
”EP’n släpps på Spotify, Apple music, Itunes, Deezer, Tidal och Google play den 13:e januari.”

Hur ska ni fira att skivan är klar?
”Det firar vi med att repa inför releasegiget! Ingen vila här inte…”

Hur ser det ut med spelningar framöver?
”Japp! den 28 januari har vi releasefest på Bullbar i Karlstad. Vi kommer att sälja t-shirt, EP’s och klistermärken. Det kommer bli en sjuhelsikes kväll lovar vi. Förutom EP’n kommer många nya låtar att höras. Förutom det har vi planer att spela i Stockholm och om inte allt för länge kommer vi eventuellt göra något utomlands, kan dock inte ge några detaljer än då vi just nu håller kontakt med några klubbar.”

Så på fredag får ni kolla upp nya EPn från Royal Garden. Det ska jag göra!

/David

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.