Anima Eterna gästar Ingesund

Anima Eterna. Foto: Arvika konsertförening.
Anima Eterna. Foto: Arvika konsertförening.

Musikhögskolan Ingesund får i nästa vecka besök av den belgiska gruppen Anima Eterna. En grupp som, beroende på vad som ska framföras, varierar mellan sju till hela 80 (!!) medverkande. Oklart hur många som kommer till Arvika… Så här skriver Arvika Konsertförening i sin beskrivning av kvällen:

”Har ni någonsin hört Schubert eller kanske Beethoven spelas på ett hammarklaver? Har ni någonsin hört en stråkkvartett spelad på sensträngar? Det är en välklingade upplevelse att få upptäcka detta – det låter inte som man är van att höra det, och ändå, det var på sådana instrument som musiken framfördes när den skrevs.

Det är kanske ett allmänt känt faktum, åtminstone inom musikkretsar, att våra moderna instrument låter annorlunda än vad de instrumenten för tvåhundra år sedan lät. Med undantag från cembalo som ändå relativt ofta används till barockmusik så är det högst ovanligt på våra breddgrader att få höra ett hammarklaver, speciellt inte i Schubert. Det råder delade meningar om man bör framföra musiken på tidstrogna instrument eller våra moderna. Tex. Pianisten Andras Schiff hävdar att Beethoven (som klagade på att hammarklaveret inte sjöng tillräckligt då tonen dör ut väsentligt snabbare än på en modern flygel) skulle vara eld och lågor över våra moderna instrument. Men samtidigt passar Schuberts musik det galanta hammarklaveret precis, med sina intima och färgrika klangmöjligheter. Det finns i alla fall ett oomtvistligt värde i att få uppleva musiken som den kan tänkas ha låtit när den skrevs.

I Arvika kommer vi få chansen då Arvika konsertförening tillsammans med Musikhögskolan Ingesund bjudit in sällskapet Anima Eterna från Brügge. Eldsjälen Jos van Immerseel tog 1985 initiativ till den belgiska ensemblen Anima Eterna, en grupp som han sedan dess är ledare för och ensemblen har nischat in sig bland annat på att framföra musik på tidstrogna instrument men förstås med fokus på högkvalitativt musicerande. På Ingesund kommer vi få höra en Schubertiad, ett blandat program med “Forellkvintetten”, den stora fantasin i f-moll för fyrhändigt piano och en samling romanser. Det blir ett återskapande av den borgerliga salongen i vilken Franz Schubert ofta framförde sin musik. Varmt välkomna till att få höra klassik musik på nytt sätt genom att få uppleva det på ett historiskt stiltroget vis!”

Det låter onekligen som alla Schubert-fans kommer att få en ganska spännande kväll i Ingesunds aula den 7 april kl 19.00. Mer om Anima Eterna finner du på deras hemsida eller på deras Facebooksida.

/David

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.