Var sjutton håller ni hus?

Först av allt vill jag hävda att det inte går att tävla i musik. I alla fall inte om den breda allmänheten ska rösta. För då handlar det inte längre om musik utan om vem som har häftigast scenshow, bäst dansare, fränast pyroteknik… eller störst släkt.

Melodifestivalen
Melodifestivalen

Trots detta sitter jag, som så många andra, med barnen och ser Melodifestivalen på TV lördag efter lördag. Bidragen håller, enligt min mening, oftast ganska låg kvalitet (med några få undantag) och nästan varje vecka önskar jag att jag kunde rösta på mellanakter och pausunderhållning istället… Men detta inlägg ska inte bara handla om kvalitet utan om kvantitet. Det är nämligen så att denna ”festival” håller, enligt mig, en mycket tveksam ställning då det faktiskt nästan bara handlar om män. Eller ja, på pappret såg det på förhand nästan ok ut. 13 av 32 artister var kvinnor. Men, det var på förhand det…

Från Melodifestivalens första deltävling gick David Lindgren och Yohio vidare till final och Eric Gadd och Cookies N Beans till ”Andra chansen”. I deltävling två gick Sean Banan och Louise Hoffsten till final och Anton Ewald och Erik Segerstedt & Tone Damli till ”Andra chansen”. I tredje deltävlingen gick Ravaillacz och State of Drama till final och Martin Rolinski och Caroline af Ugglas gick till ”Andra chansen”. I den fjärde deltävlingen blev det än värre när Ulrik Munther och Ralf Gyllenhammar gick vidare till finalen och Behrang Miri och Robin Stjernberg till Andra chansen (noll kvinnliga artister alltså). Så här långt handlar det alltså om 7 manliga akter och 1 kvinnlig artist i finalen…

I just ”Andra chansen” ska 5 manliga och 3 kvinnliga artister göra upp om de två sista finalplatserna. Jag skulle gissa att ”Andra chansen” tillhör Robin Stjernberg och Caroline af Ugglas. Det skulle i så fall bli en final med åtta manliga och två kvinnliga artister. Ni förstår säkert vart jag vill komma med uppräknandet här ovan. Tävlingen är sned.

Det var artisterna det. Kompositörerna då? Jag vet inte hur många bidrag som kom in till Björkman och SVT. Jag vet inte heller hur många av dessa bidrag som skickats in av kvinnor. Däremot känns det mycket tveksamt om det skulle vara så att Ingela ”Pling” Forsman är en av få kvinnliga kompositörer som når ända fram… ända fram till deltävlingarna. Skulle kvinnliga artister vara mindre aktiva? Mindre framåt? Eller vad? Jag hoppas att jag drar fel slutsatser. Men, jag blir provocerad.

Jag funderar vidare och undrar om detta bara handlar om SVT eller om det möjligen är ett större fenomen än Melodifestivalen. Jag sneglar över på svenska versionen av ”Idol”. Idol har sänts 8 säsonger i Sverige och räknar man samman dessa säsongers ettor, tvåor och treor får man fram 24 artister. 9 av dessa är kvinnor (faktiskt jämt fördelade, 3 ettor, 3 tvår och 3 treor!). Inte lika illa som årets Melodifestival alltså. TV3s ”Fame Factory” sändes fyra säsonger och fick fram en kvinnlig vinnare. TV4s ”Talang” har sänts fem säsonger och går lite mot strömmen då tre av vinnarna är kvinnor. Talang tar dock upp fler ”dicipliner” än musik (en vinnare vann t.ex. med ”magi”).

Ja,ja, men P3 Guld då? 2012 års vinnare är: Årets grupp: Deportees. Årets pop: Syket. Årets artist: Kapten Röd. Årets hiphop/soul: Ison & Fille. Guldmicken: Kapten Röd. Årets dans: L-Wiz. Årets låt: Vart jag mig i världen vänder. Årets rock/metal: Graveyard. Årets nykomling: Den Svenska Björnstammen. Det dräller inte av kvinnor. Jaj, ja, ja, jag vet att inte alla år ser likadan ut. Men visst är det lite… dåligt?!

Men, man skulle ju kunnat hoppats på att när det inte är allmänheten som ska rösta fram vinnarna så skulle det kunna se annorlunda ut… Men jag hoppas faktiskt att jag räknat fel då bara 6 av de 42 pristagarna av Polarpriset är kvinnor…

Fy!

Jag blir lite orolig och tittar igenom mina egna spellistor. Är det lika illa hos mig? Jag inser snabbt att jag har en massa karlar, gossar, män, grabbar, snubbar och gubbar där. Det finns en del svenska men de allra flesta utländska…

MEN, med en lättnadens suck, ser jag även att det finns en massa kvinnor också. En massa duktiga svenska kvinnliga arister! Melissa Horn, Robyn, Anna Ternheim, Rebecka Törnqvist, First Aid Kit, Laleh, Rigmor Gustafsson, Miss Li, Kraja, Sahara Hotnights, Amanda Jensen, Icona Pop… var sjutton håller ni hus? För ska man tro på det jag skrivit och kommit fram till ovan behöver vi er mer än någonsin!

/David

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.