Dagen efter…

Jag sitter och plockar med arrangemangskalendern här på bloggen… men det är verkligen dagen efter och jag göra hela tiden fel då tanken svävar bort till annat. Det är dagen efter en intensiv arbetsvecka. Det är dagen efter en sen kväll. Det är dagen efter Jans begravning. Jag tänkte först att jag inte skulle blogga om detta, men intrycket är starkt och… jag brygger lite kaffe och gör ett försök.

Jag trodde inte att jag skulle bli så berörd som jag blev av begravningen. Jag har ofta träffat Jan i alla möjliga sammanhang; på AKM, i församlingshemmet, på stan eller på biblioteket. Ibland samtalade vi litet men jag kan inte säga att jag kände honom. Nu när han är borta, dvs alldeles för sent, inser jag vilken förlust för Arvika det är att han inte längre är här.

Jan Sandström (Foto: Amatörastronomi).
Jan Sandström (Foto: Amatörastronomi).

Begravningsgudstjänsten var något helt annat än någon annan begravning jag någonsin varit på. Kortege med häst och vagn genom staden, procession till tonerna av ”Highland Cathedral” genom en fullsatt kyrka, kistan som draperades i Tottenhams flagga, bildspelet om rymden och stjärnorna till de kosmiska klangerna, avskedet vid kistan, blomsterhavet och så musiken…

Musiken ja, något så otroligt vackert. Jans närmaste kollegor, musiklärarna på AKM, stod för en välbalanserad kavalkad av blandad sång och musik. Stundom var det så vackert att det gjorde ont. Det var en mäktig hyllning till en kollega, stjärnskådare, historievetare, skribent, vandrare och människa. Samtidigt som det gjorde ont var det ett sådant där tillfälle när man kommer på sig att då och då samtidigt le – som när titelspåret till ”Sagan om ringen” (skrivet av Howard Shore) spelades. Då log jag brett… med en stor klump i halsen.

Det blev en fint och värdigt avsked när Arvika tog avsked till en av dess profiler. Jag tror att han skulle ha varit nöjd med vad vänner och kollegor gjorde. Det kändes bra att vara där och dela stunden.

Tack Jan. Tack för allt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.