Nio år med musik i Arvika

Det är bloggens årsdag idag. 18 juli 2012 startade jag det här bloggprojektet som idag är Arvika Musik. Ämnet musik är spännande och ger upphov till ständigt nya upptäckter. För det blir verkligen inte ”klart”. Jag känner mig på sätt och vis mindre klar nu än när jag bara hållit på att blogga något år… man lär ju sig på vägen vad lite man egentligen vet. Ungefär som den där kunskapstrappan (eller inlärningstrappan) där man till slut lämnat det där första, ganska bekväma, steget ”omedvetet inkompetent” och istället hamnat på ”medvetet inkompetent”. Det är ett betydligt mycket mer obekvämt steg att befinna sig på. Samtidigt är det ju också triggande att vilja lära sig lite mer. Att ta sig vidare.

Senaste året har mer än någonsin lärt mig att musiklivet i Arvika dels är ganska seglivat men också vad viktigt det är för oss som bor här. Jag tror Arvika på många sätt känt sig lite ”trasigt” det senaste året. I alla fall har jag inte känt mig hel och nöjd när jag inte haft möjligheten att besöka bryggans spelningar, en konsert på Ingesund, en kyrkokonsert eller bara slinka ner på Wilmas för att lyssna på vad som erbjudits för kvällen… Att sakna vafriheten. Tomt och okomplett (om det ordet finns?).

Engagemangen kring Music Against Covid-19, Piren Live, digitala examenskonserter och så vidare är därför fina exempel på att musiken och musikerna i Arvika inte vill bli tystade. Eller kanske inte går att tysta? Och för väl är det!

Pärra Eriksson. Foto: Paulina Haglund.
Pärra Eriksson. Foto: Paulina Haglund.
Dotter på Piren Live 2020. Foto: David Fryxelius.
Dotter på Piren Live 2020. Foto: David Fryxelius.

Vi är nu mitt i juli och i bloggens arrangemangskalender har det nu trillat in en massa konserttillfällen för oss att ta del av. Vår lilla stads arrangörer, spelställen och musiker har på kort tid verkligen kavlat upp ärmarna. Detta trots att en del musiker inte vågat ses för att repa under det senaste pandemiåret. Nu ska det bli mycket intressant att se om publiken också hittar tillbaka till spelningarna. Vill gemene man fortfarande gå på konsert eller har man hittat nya vanor och aktiviteter att ägna sig åt? Jag hoppas ju förstås att publiken så sakteliga återvänder.

Just denna dag kan du till exempel åka till Vikene och njuta av jazz. På scen står Joakim Falk, kornett, Leon Falk, trombon, Hannes Junestav, trombon, Cissi Larsson, sång/klarinett, Adam Falk, baritonsaxofon och Selma Falk, gitarr/sång. På onsdag kan du välja att åka till Älgå kyrka och lyssna på ”Wermlenningarna på 30 minuter” med Rebecka Hugne, Christian och Per-Olov Berndalen. Skulle inte det passa så delta då i musikquizet på Olssons brygga. Och nästa helg är det faktiskt massor att välja på – tror det var tio olika konserttillfällen under fredag till söndag. Vilken lyx! Besöka återuppstartade Viksholmsfestivalen kanske?

Kul att du som läser här har hittat hit till bloggen. Den vore verkligen ingenting utan just dig som tar dig tiden att läsa. Tack snälla! Det primära syftet för bloggen är, precis som när den startades, fortsatt att på olika sätt bevaka musik och musiker i Arvika. Sekundärt syfte är att bevaka musiker med koppling till Arvika som nu befinner sig på andra orter. Ambitionen är fortsatt att det ska hända något varje dag här på bloggen, på Facebooksidan, i Twitterflödet, på Instagram och/eller Youtubekanalen. Du är varmt välkommen att hänga med! Jag kör ett år till.

Vi ses i vimlet – förhoppningsvis på en konsert!

/David

Tobias Östlund i Broken Door på Piren Live 2020. Foto: David Fryxelius.
Tobias Östlund i Broken Door på Piren Live 2020. Foto: David Fryxelius.

Foton i urval senaste året:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.