Nu invigs nya Ritz!

Affisch invigning av nya Ritz.
Affisch invigning av nya Ritz.

Det har väl inte gått någon förbi att det, äntligen, har blivit dags för invigning av nya Ritz? Men nu är det i alla fall dags – fredag 1 mars! Kommunen, det vill säga Ritz ägare, vill att Ritz ska bli en ”kulturscen, mötesplats och kreativa rum”. Och det är vi nog många som hoppas på efter att man genomfört en gedigen renovering av de gamla och rejält slitna lokalerna. Det har även skett viss ombyggnation – till exempel den nya entrén.

Men låt oss börja lite kortfattat om historiken kring Ritz. Huset i sig byggdes ursprungligen som ett Folkets Hus under åren 1967-68. Här har Arvikaborna sedan dess engagerat sig, genomfört massor av discon, studentfester och spelningar. Man har genomfört Jözzejassen och mycken annan musik. Arrangörsföreningen Galaxen har haft kontor för Arvikafestivalen och arrangerat projektledarutbildning. Huset har varit mötesplats för mer än musik, en stor mängd möten, loppisar med mera har också funnit vägen till Ritz. Själva namnet ”Ritz” kommer från det café som enligt uppgift invigdes i huset 1968 (en annan uppgift låter gälla att caféet byggdes i den nordvästra hörnet av kvarteret – det vill säga precis mitt emot Palladium. Jag vet inte riktigt vem man ska tro?). Någon läsare vet kanske mer?

Renoveringen som nu gjorts möjliggör för föreningar, skolor, studieförbund, privata aktörer, företag och andra att hyra lokaler, mötas och arrangera sina projekt. Man har försökt med färger, material och möbler att ta hänsyn till den ursprungliga tidsandan. Dörrar och andra detaljer från 60- och 70-talets Ritz har sparats eller inspirerat arkitekter och inredare. Det ska bli spännande att se om det stämmer!

Tanken är att dagtid kommer Ritz att vara öppet flera dagar och vissa tider. Det dröjer dock ett tag till innan mer information om öppettider kommer. Caféet är tänkt att erbjuda fika med meny som känns igen från olika bagerier och caféer i stan. Kvällstid kommer det finnas möjlighet att som till exempel förening ta del av huset och fylla på med sin medverkan och energi på olika sätt. Detta är en plats som ska utvecklas med idéer och engagemang från besökaren!

Ritz nya entré och fasadskylt. Foto: David Fryxelius.
Ritz nya entré och fasadskylt. Foto: David Fryxelius.

Biljettförsäljningen har det rått en del förvirring kring initialt. Till den allra första öppningskvällen är det dock manuell biljettförsäljning via Turistbyrån som gäller. Men det här bara måste man ju komma till rätta med (jag vill tro att det bara är lite försening det handlar om). Man kan ju inte öppna ett helt nytt aktivitetshus utan en fungerande digital plattform för biljettförsäljning. Som jag ser det måste Ritz själva ha ett system för sina (och kommunens) egna arrangemang men man måste också kunna erbjuda tjänsten till små arrangörer som inte själva mäktar med detta. Att kunna boka en digital biljett räknar man med kring nästan alla arrangemang. Det är ju för sjutton inte år 2004 utan år 2019. Alltså, att det finns ”kontant-biljetter” är inte dåligt i sig men det kan inte vara det allena rådande. För folk jobbar och går i skolan. Att behöva ta ledigt en timme från jobbet för att hinna köpa en biljett ”över disk” gör ju biljetten kanske blir dubbelt så dyr…? Det håller ju inte. Dessutom är det ju lite ironiskt när Sveriges kanske mest kompetenta biljettförsäljningssystem (Tickster) har sitt huvudkontor bara några kvarter bort… Men som sagt, jag hoppas det är en tillfälligt ”dikeskörning”. I mitt tycke ska det vara lätt att köpa biljett!

Senaste nytt hittar du på Ritz sidor på Facebook, Instagram och hemsida. Invigning sker i dagarna tio! Närmare bestämt mellan den 1-10 mars. Inte dåligt! Man vill under dessa dagar bjuda på ”ett inspirerande program med arrangemang som tagits fram i samarbete av föreningar, studieförbund, kultur och fritid/Arvika kommun och flera andra aktörer”. Den formella invigningen innehåller allt som en invigning ska ha; bubbel, tilltugg och klippning av band. Kommunalrådet Peter Söderström invigningstalar. Arkitekt Maria Carlsson, Malmström Edström, berättar om Ritz renovering och om att bevara tidsandan och välja material. 10-dagarsprogrammet presenteras här nedan så långt det är klart.

Det här har jag sett fram emot – det här blir spännande! Nu kör vi!

/David

Children Of The Sün på Arvika Hamnfest 2018. Foto: David Fryxelius.
Children Of The Sün på Arvika Hamnfest 2018. Foto: David Fryxelius.

Fredag 1 mars – klockan 15.00-01.00
Nyrenoverade Ritz invigs. ArvikaLive står för det musikaliska inslaget både under eftermiddagen (15-17) då det är öppet hus samt på kvällen (19-01) då det är 60-talstema. Musikaliska inslag av Franchise Alice, Hultén/Proba/Henriksson, Children of the Sun, the Response, Too Late, Cecilia & the Soul Company, Surfin Birds. Fri entré på första delen. Biljett för del nummer två. Biljetter till festen finns att köpa på Arvika Turistbyrå! Pris 160:- (inklusive serviceavgift). 18 år. Men ungdomar från 15 och uppåt i målsmans sällskap! Även köp vid dörr fredag 1 mars. Hålltider:

15.00 börjar musiken i Foajén med Franchise Alice och Marcus Erkenfjord.
17.00 stänger vi för att öppna igen…
19.00 med – 60-talsfest och Arvika Live som arrangör med ett gediget musikprogram på båda scenerna.
19.00 – Martin Hultén, Rebecca Proba och Robert Henriksson.
20.00 – Surfin Birds
20.45 – Children of the Sun
21.45 – Cecilia and the Soul Company
22.30 – The Response
23.30 – Too Late

Lördag 2 mars – klockan 18.00-23.30
Livekarusellen intar Ritz för ett turnéstopp. På scenen står: Sanctus (Arvika), Ridanzius (Arvika), Crushed By Air (Örebro), Generation Loud (Örebro), NEPHILA (Arvika), Franchise Alice (Arvika), Tellastar (Örebro), Rivhers (Örebro), Novel·Fae (Örebro), ANA’S BONES (Örebro) och Vibes (Örebro). Fri entré.

Söndag 3 mars – klockan 20.00
Söndagskonsert – Uhambo – ”glädjefylld musikalisk fusion”. Hildegunn Oiseth från Norge (trumpet & gethorn), Ida Gormsen från Danmark (bas), David Bäck från Sverige (piano, keyboards) och Frank Paco från Sydafrika (trummor). Afro-nordisk world fusion jazz på högsta nivå! Biljetter säljs hos Arvika Turistbyrå från den 20 februari. och på Ritz 1-3 mars vid dörren! Pris: 100:-/student/pensionär 60:-. Begränsat antal platser.

Måndag 4 mars
Programmet ej känt ännu.

Tisdag 5 mars – klockan 18.00
Dansföreställning LIKES FOR LIFE. Efter föreställningen publiksamtal om researchen/arbetet bakom dansföreställningen och om ämnet: LIKES FOR LIFE är en dansföreställning inspirerad av mellanstadieelevernas värld av sociala medier. Genom workshops och research har vi skapat dansföreställningen utifrån elevernas erfarenheter på sociala medier. Vad händer där? Hur påverkas de? ”Ibland är det lättare att skriva än att prata” Nätmobbning är som mobbning fast hela tiden” ”Rykten sprids fort” ”En kan vara sig själv” LIKES FOR LIFE är en dansföreställning som berör och stärker eleverna genom igenkänning och samhörighet. Vi bjuder in dem till deras egna värld där de får stanna upp en stund och reflektera. Ett magiskt cyberspace fyllt med dans, musik, berättelser och koreografi som känns. Gratis inträde!

Onsdag 6 mars – klockan 11.00
”Kropp & Själ. Rörelse & hälsa.” Inspirerande föreläsningar! Goa saker i cafét. Karin Wahlen föreläser och inspirerar. Ulrika Sälgeback likaså och Hälsokompaniet har lite hälsosamt att dela med sig av under dagen. Liksom gästcafét Café Nystuga som serverar godsaker hela dagen! Rör på dig med SPARV och lugna ner tempot med ATMA yoga.

Torsdag 7 mars
Programmet ej känt ännu.

Fredag 8 mars – klockan 17.30
FÖRMÖDRARNA är en performance som lyfter fram kvinnors berättelser ur Arvikas historia och samtid. I ett projekt där samtidskonst möter kulturarv, utmanar vi normen kring vilkas liv som får bli en del av berättelsen om vår stad, igår, idag och i framtiden. På Internationella Kvinnodagen bjuder OTALT på några av Förmödrarnas berättelser, i en avskalad version av vår performance. Följ med! Vi utgår från Ritz kl 17.30 och är tillbaka kl 18.30. FÖRMÖDRARNA framfördes ursprungligen i Arvika under sommaren 2018 med hjälp av trettio personer och lika många handgjorda fanor och standar.

Fredag 8 mars – klockan 19.00
Arvika Teaterförening inviger Ritz med en musikalisk dubbelföreställning med Olivia Stevens. Först kommer ”Passion”, som beskrivs som ”en personlig och humoristisk berättelse om en artists jakt på harmoni och revansch.” Efter paus med servering fortsätter kvällen med ”Romans”, ”en underhållande föreställning med dråpliga historier om kärlek och sånger av de de mest kända franska sångarna någonsin. som transporterar publiken till Paris där de bjuds upp av franska ikoner som Jaques Brel och Edith Piaf.” Mer info: http://www.oliviastevens.com/index.html Biljettinfo: 250:- ordinarie pris, 200:- medlemmar i Arvika Teaterförening/Scenpass och ungdomar. Förköp fr.o.m. 22 februari hos Sveders Herr, Arvika, tfn 0570-109 17.

Lördag 9 mars
Programmet ej känt ännu.

Söndag 10 mars
Programmet ej känt ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.