Dags för Bakgårdsfestivalen 2016

Affisch Bakgårdsfestivalen 2016. Foto: Bakgårdsfestivalen.
Affisch Bakgårdsfestivalen 2016. Foto: Bakgårdsfestivalen.

Ett år sedan sist är nu fantastiska Bakgårdsfestivalen åter tillbaka. Festivalen som arrangeras av föreningen Thingshuset och som kombinerar musik, dikt och konst. I år förvisso som en endagsfestival som går av stapeln lördagen den 30 juli – men även om den bantats en dag är den inte mindre fint ihopsatt för det. I mina ögon är det ett ganska starkt startfält som sträcker sig från lunchtid på lördag och en god bit ut på natten. Årets festplats är innergården bakom Konsthallen (med ingång bakom Turistbyrån). Om artisterna finns en hel del att skriva om men jag väljer att bara nämna några stycken. Som exempel.

Årets lineup toppas av synt-punk-rock-bandet ”Paper” där medlemmarna kommer från Bear Quartet, Paddington DC, Audionom och Pig Eyes. Bandet har hittills släppt tre album och på senaste återfinns låten ”American bible” som blivit lite av en favorit hos mig.

Värmländska John Moose kommer till Bakgårdsfestivalen med en skiva i bagaget. John Moose är lite mystiska och musiken går från stillsam sång med vackra körer till energisk rock vidare till mer experimentell musik för att kanske landa hos en vacker tvärflöjt. Vid första anblick förde John Moose mig till bandet ”Tallest Man On Earth” men så fort jag tänkt tanken förvandlades musiken till något annat. John Moose ska nog ses på plats…

Bröderna Lindgren är den, i mitt tycke, kanske mest spännande bokningen. Bröderna kommer till Bakgårdsfestivalen med gästerna Patrik Arve (Teddybears), Britta Persson & Anja Brigell. Har läst någonstans att ”bandet älskas av alla mellan 4 och 94”. Det utlovas en ”upptäcktsfärd med pirr i magen, tår i ögat, frihetskänsla, gemenskap – och massa andra saker.” Bandet har släppt tre album där flera kända svenska sångare och musiker medverkar. 2009 och 2013 vann Bröderna Lindgren Grammisar i kategorin bästa barnalbum. En favoritlåt hos mig är ”Finns det någon där?” från deras första platta ”Vuxen barnmusik”.

Spelschema Bakgårdsfestivalen 2016. Foto: Bakgårdsfestivalen.
Spelschema Bakgårdsfestivalen 2016. Foto: Bakgårdsfestivalen.

De artister som jag vet har koppling till Arvika är DJ Fred White, deltagare från årets Popkollo på Ingesund, blues-rock-musikern Fredrik Uvefalk (tidigare Stålbritta) och superenergiska punkbandet Katthem. Hela spelschemat ser du på bilden här intill (klicka på bilden för en större version).

Själv har jag tyvärr inte möjlighet att delta på denna trevliga tillställning då jag åker på en kusins bröllop. Jag önskar er alla andra en fantastisk helg på Bakgårdsfestivalen!

Här nedan kan du lyssna på årets artister via den lista som My Falck satt ihop på Spotify.

/David

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.