Musikalisk karta från Arvika

Spotifys musikkarta.
Spotifys musikkarta.

Ni kanske redan har sett det, om inte så kan jag berätta att Spotify lanserat en världskarta som består av en guide över hur människor lyssnar på musik i olika städer runt om i världen. Kartan innehåller mer än 1.000 specifika spellistor som får representera den musikaliska preferensen. Kartan analyserar c:a 20 miljarder (!!) lyssningar för att visa den lokala musiktrend som finns runt om på jordklotet. Rätt fränt tycker jag.

Om jag förstått det rätt så baseras Spotifys lista på de låtar som frekvent spelas i vissa städer men som inte spelas lika ofta i andra. 
Det betyder att låtarna som spelas i en stad inte nödvändigtvis behöver vara de låtar som är mest populära utan bara det att de skiljer sig från andra städer. Vissa städer utmärker sig genom att lyssna på lokala artister medan andra kan inte riktigt visa upp sådant facit.

Dotter på Arvika stadsfest 2015. Foto: David Fryxelius.
Dotter på Arvika stadsfest 2015. Foto: David Fryxelius.

Jag blev nyfiken och undrade vad som fanns på Spotifys lista över ”Arvika” är vi lokalpatriotiska eller lyssnar vi mest på annat? Ja, tittar man på Arvikas lista är det mig veterligen bara ”Broken Door”, ”Dotter”, ”Pia Pihlgrens” (Åmotfors) och ”Erika Jonsson” (Kil) som ens är från Arvika eller kranskommunerna. Men så som Spotify tagit fram listan är väl det ändå ett helt ok resultat. Man kan inte låta bli att fundera kring att Arvika Hamnfests bokningar av t.ex. ”Medina”, ”De Vet Du” och ”Vigiland” troligtvis har stor betydelse för att de dyker upp på Arvikalistan.

Men, gott folk, det finns mycket mer musik på Spotify som kommer från Arvika. Jag har tidigare satt ihop en lista som heter ”Made in Arvika” du gärna får lyssna in. Här finner du mycket blandad musik i form av t.ex. ”Enforcer”, ”Göran Bryntesson” och ”môra-Per”. Tipsa gärna på artister jag missat!

/David

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.