Värmande sensommarkonsert

Ungdomsorkestern Chocolate strings med support. Foto: David Fryxelius.
Ungdomsorkestern Chocolate strings med support. Foto: David Fryxelius.

Vilket ess hon är Malin Broman! Det bevisar hon för oss gång efter annan. Detta var tredje gången som Radiosymfonikernas förste konsertmästare Malin Broman gästade Arvika. Och precis som senast var det för att spela tillsammans med musikerna i Arvika Stråkorkester. På programmet stod Antonín Dvorák, Joseph Haydn och Benjamin Britten. De 80-talet åhörarna i publiken bänkade sig med spänd förväntan denna söndagseftermiddag.

Konserten inleddes med de två första satserna ur Antonín Dvorák´s ”Serenade i E-dur op.22”. Hela serenaden innehåller fem satser. En trevlig inledning. Efter dessa två satser var det dags för Musikskolans yngre stråkorkester Chocolate Strings att ta över scenen. Chocolate Strings består av ungdomar i 10-15 års åldern. Tre stycken framförde ungdomarna innan stråkorkestern åter tog plats på scenen.

Arvika stråkorkester. Foto: David Fryxelius.
Arvika stråkorkester. Foto: David Fryxelius.

När orkestern åter satt sig påbörjade de, enligt mig, kvällens höjdpunkt. Då bjöds det på Joseph Haydn´s ”Violinkonsert nr 3 i A-dur Hob. VII a:3”. Mycket vackert!! Enligt programmet är det osäkert om denna violinkonsert, fram till idag, någonsin framförts i Sverige. Detta p.g.a. att det inte är så särdeles många årtionden sedan noterna till denna violinkonsert återfanns.

Malin Broman har ett ganska lekfullt uttryckssätt tycker jag. Det riktigt strålar av spelglädje. Det smittar också av sig på orkestern som strålar ikapp med henne. Malin fick dessutom orkestern att stå upp under andra halvan av konserten då de framförde fyra satser av Benjamin Britten´s ”Simple Symphonie op.4”. Att stå upp och spela är något som inte är så vanligt för en klassisk orkester. Men det löste de bra.

Malin Broman och Arvika Stråkorkester. Foto: David Fryxelius.
Malin Broman och Arvika Stråkorkester. Foto: David Fryxelius.

Enda smolket i bägaren denna kväll var lokalen. Trefaldighetskyrkans församlingshem må vara en en bra lokal för förstärkt musik likt jazz och pop o.s.v. Men för klassisk musik är lokalen inget vidare bra. Jag tycker rummet saknar den efterklang som instrumenten och musiken behöver.

Nästa gång det vankas klassisk konsert är söndag 14 september då sångsolist Ingegerd Hultén och gitarristen Georg Gulyàs spelar på Rackstadmuseet. Då vankas åter Benjamin Britten men även musik av John Dowland.

/David

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.