Musikåret 2013 i Arvika

Dags att göra en tillbakablick, eller en lokal årskrönika om man så vill. Året 2013 i Arvika har på sätt och vis varit ett helt fantastiskt år för musik. Det finns så mycket att glädjas åt. Mer om allt detta roliga lite längre ner.

”Trombon” (kallar jag den), hänger i foajén på AKM i Arvika. Målad av Jörgen Zetterquist. Foto: David Fryxelius.

På samma sätt som det varit ett härligt år har det också varit ett mycket mörkt år. Jag tänker då närmast på att två av de riktigt stora Arvikaprofilerna inom musik gått ur tiden. Jörgen Zetterquist som gick bort i våras och Björn J:son Lindh som gick bort alldeles nyligen. Det är tomt efter dem båda. Det kommer det nog också vara ett tag till. Tack för musiken ni gav oss.

Tomt har det ibland också varit på denna blogg. Främst då idétorka, skrivtorka, bloggtorka (eller vad det nu kan heta) har infunnit sig. Det går alltså lite ryckvis med blogginläggen och så kommer det nog att fortsätta ett tag framöver. Har dock provat lite nytt i år då jag dokumenterat några konserter via enkla inspelningar och visat på YouTube. Något som flera positivt kommenterat. Detta kan det nog bli mer av!

I arrangemangskalendern, här på bloggen, har det då sannerligen inte varit tomt. Jag kan inte sluta förundras över hur många tillfällen det ges i denna stad att lyssna på musik. Och då ska det påpekas att jag bara lagt in de arrangemang jag själv sett reklam för. Felprocenten tror jag med andra ord är ganska stor… Tack alla musiker och arrangörer som gjort 2013 till ett fantastiskt konsertår!

Bland arrangemangen under 2013 sticker några ut lite extra. Året rivstartade med att Rock Nytt började arrangera rockklubb (Rock Nytt LAJJV) på Ritz. Konceptet var så bra: människor + mat + musik. Tanken var mycket bra men Arvikapubliken uteblev och idén fick läggas på is. Trist tycker jag. Arvika behöver en rockscen! Tack Ron och Nina Dahlgren för att ni försökte!

Rigmor Gustafsson. Foto: David Fryxelius.
Rigmor Gustafsson på Arvika stadsfest 2013. Foto: David Fryxelius.

Sommar och musik verkar dock fungera lite bättre och hela fyra sommarfestivaler i musikens tecken avlöste varandra: Arvika stadsfest, Tuppetorpsfestivalen, Arvika bakgårdsfestival och Arvika hamnfest. Trots att vädret inte var med publiken under alla dessa musikfestivaldagar så verkar alla varit nöjda! Mellan dessa festivaler anordnade Arvika kommun åter igen välbesökta trivselkvällar i stadsparken. Och denna sommar var det ett klockrent väder för trivselkvällarna – jag tror inte det föll en droppe eller ens var mulet en enda kväll. Min enda fundering kring denna festivalsommar är vart anrika Viksholmsfestivalen blev av? Missade jag verkligen det helt? Eller blev det ingen festival i år?

Under året har det också släppts en massa skivor från musiker i Arvika. Först ut (tror jag) var Top Cats som ställde till med ett stort releaseparty på Parkhallen. Sedan, om jag är rätt underrättad, följde David Dstream Engström, EnforcerMaryland, Speedjunkies, De Van och Gain Eleven. Allihop har inte gjort helt lika i sina releaser. Men de kan numera avnjutas på antingen CD, iTunes och/eller Spotify. Något alster har även hittat till YouTube. Svenska kyrkan gjorde dessutom en CD med klockklang och musik från kommunens 13 kyrkor och kapell. Jag ber redan nu om ursäkt då jag säkert missat någon eller några skivsläpp.

ENG-gården 26 oktober 2013.
Lisbeth Vecci, Cathja Mörner, Malin Broman, Simon Crawford-Phillips på ENG-gården 2013. Foto: Anna-Karin Fryxelius.

Några priser delades dessutom ut under 2013. Stavnäs visklubb fick för sitt arbete Arvika kommuns kommunpris. Visklubben utsåg i sin tur Felicia Karlsson till visstipendiat. Kommunpris från Arvika kommun fick även musikern Cathja Mörner, detta pris delades ut under en mycket häftig konsert med Malin Broman, Simon Crawford-Phillips och Arvika Stråkorkester på ENG-gården.

Och apropå pris så fick några av Musikhögskolan Ingesunds studenter underhålla på prestigefyllda Polar Music Prize Award i Stockholm. Priser av annan sort har det också tävlats om i olika radiokanaler. Gun-Britt Glavsjö, Maryland mfl har under året tävlat om att komma in på Värmlandstoppen på Sveriges Radio P4. Gain Eleven har tävlat om att komma in på P3 Stars spellista för osignade band. Kul – keep up the good work!

First Aid Kit på Arvika Hamnfest 2013. Foto: David Fryxelius.
First Aid Kit på Arvika Hamnfest 2013. Foto: David Fryxelius.

Så… var slutar man summera ett år? Var tar saker slut och vad är egentligen bara början på något nytt? Jag har ju inte ens nämnt alla examenskonserter, band som hela året turnerat utomlands, höstens suveräna popkollo, studiobygget på Musikhögskolan Ingesund, Top Cats musikdokumentär, allt fantastiskt arbete som görs på Rockskolan, Arvika kommunala musikskola osv… än!

Året har, med en kort blick i backspegeln, varit fantastiskt och det finns goda utsikter att 2014 kommer bli minst lika bra. Hoppas vi ses – här på bloggen eller i musikvimlet!

Gott nytt år önskar
David Fryxelius

En kommentar Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.