Arvika Musik fyller 1 år!

Fender Rhodes. Foto: David Fryxelius.
Fender Rhodes. Foto: David Fryxelius.

”Tiden går fort när man har roligt” brukar det ju heta. Det som startade som en idé om att ”hänga med i Arvikas musikliv” har fått ta sina första stapplande steg.

Arvika är en fantastisk ort när det kommer till musik. Att musikskolorna, restaurangerna och kyrkorna förser oss med massor av härliga toner är ju inget nytt men att så många andra aktörer fanns är ju smått fantastiskt. Innan arbetet med bloggen kände jag inte till vare sig ”Tuppetorpsfestivalen” i Sigfridstorp eller ”Bakgårdsfestivalen” i centrum eller omfattningen av den konsertverksamhet som t.ex. Glava Glasbruk har… dessa kommer med all säkerhet att fortsätta framöver! Heja, heja – ni gör ett fantastiskt arbete!!

Under året har vi även fått se helt nya arrangemang poppa upp. Jag tänker då främst på Ron och Nina Dahlgrens fullkomligt lysande arrangemang ”RockNytt Lajjv”. RockNytt har under våren verkligen försökt få igång en rockscen på Ritz i Arvika; en lokal rock-akt och en akt från övriga Sverige. Musiken, dryck och viss matförsäljning såg de till att den fanns på plats på Ritz men publiken uteblev tråkigt nog.

Speedjunkies. Foto: David Fryxelius.
Speedjunkies

Jag tror egentligen inte att det handlade så mycket om konceptet ”RockNytt Lajjv” som om Ritz. Huset är idag så slitet och det märks verkligen att ingen lägger ner sin själ på plats i huset varje dag. Att kommunen hyr ut till olika aktörer är väl bra, men det känns inte som om fågelperspektivet med planerna och riktiningen för Ritz finns där. I och med det bygger man ingen atmosfär. Måtte kommunen komma fram till en vettig idé för Ritz – scenen behövs! (PS. Kommunen har tagit fram en Kulturpolitisk utredning som behandlar bla Ritz.) Just nu ligger i alla fall RockNytts initiativ på is… vilket är förståligt men väldigt, väldigt trist! Jag har sagt det förut, jag säger det igen, en rockscen behövs i Arvika!

Att träffa Arvikas musikprofiler var en dé som jag fick i vintras. En härligt första möte blev det med David Engström – läs mer om mötet här! Fler profiler kontaktades men våren gick ruskigt fort och fler möten har inte varit möjliga att boka in då de inte hunnits med… än… men, det ska vi nog få till vad det lider.

Rigmor Gustafsson. Foto: David Fryxelius.
Rigmor Gustafsson. Foto: David Fryxelius.

Under sommarens första del presenterade kommunen sin idé till nytt busstorg i Arvika. Förslaget är att ta en del av Arvikas torg i anspråk för att skapa ett slags ”resecentrum” ihop med järnvägsstationen. Grundtanken är nog egentligen ganska bra om man bara tänker på kommunikationerna. Kommunen menar att de ”bara” ska ta de 10-talet parkeringsplatserna närmast stationsbyggnaden i anspråk. Gå in och läs förslaget och tyck till du med!

Jag ser en fara i att ta denna del av torget för detta ändamål. Jag ser att arrangemang så som t.ex. Arvika stadsfest, Nyårsfirandet eller de 100-talet torgdagar som äger rum varje år kommer att få krångel med denna förstörda yta. Alla arrangemang man vill ha i centrum måste vara möjliga att genomföra utan att andras (läs Värmlandstrafik) tidtabeller ska påverkas. Vill man prompt ha in bussarna längre in i centrum ser jag andra, bättre ytor för det. Nej, ta lärdom av Årjängs kommun, sabba inte torget!

Jag har fått en hel del positiv feedback på bloggen vilket naturligtvis är jättekul – det sporrar! Att starta Arvika Musik även på Facebook och Twitter har varit ett ganska bra komplement till bloggen tycker en del som följer – det ska jag fortsätta med!

Av bloggens statistik kan jag utläsa följande: Blogginläggen har viss ”trafik” men sidan som heter ”Arrangemangskalender” är de i särklass mest besökta. Detta var också min misstanke när jag drog igång för ett år sedan – det behövs en samlad bild av utbudet! I dagsläget är det, nästan uteslutligen, jag som ”sniffar upp” vilka arrangemang som är på gång. Förhoppningsvis kommer arrangörer på sikt att skicka in fler arrangemang till bloggens kalender.

Jag har under året även gjort enkla filminspelningar (SingOuts julkonsert och delar av Rackstadmuseets 20-årsjubileum) på Bambuser. Dessa ska ses som tester. Dessa inspelningar har jag, trots rätt svajjig kvalitet, fått mycket positiva kommentarer kring. Troligen utvecklar jag detta i framtiden… 😉

Nationaldagsfirande på Sågudden 2013. Foto: David Fryxelius.
Nationaldagsfirande på Sågudden 2013. Foto: David Fryxelius.

Åter till kärnan, musiken och musikerna i Arvika… det har varit ett spännande första år ihop! Personligen vill jag tacka alla musiker för den enorma tid ni lägger ner när ni skriver, timmarna i era replokaler, nattsuddandes framför era datorer, i olika inspelningsstudios för att vi andra ska få ta del av det och njuta!

Tack även för alla de många konserter jag fått möjlighet att gå på och de många möten med härliga musiker som blivit av – något jag hoppas fortsätter framöver! Tack!

För det kommande året hoppas jag få veta mer om planerna för Ritz, torget och hamnen. Det ska även bli kul att se hur det går med utbyggnaden av musikhögskolan Ingesund. Vilka musikprofiler kommer jag att möta? Sist, men inte minst, hoppas jag naturligtvis på ett bra år för konserter och övrig musik i Arvika!

David Fryxelius i hängmattan.
David Fryxelius i hängmattan.

Och du, ett par sista frågor från hängmattan, vad vill du läsa om på bloggen och vad ska jag inte missa under året som kommer? Tyck till här på bloggen, på Twitter eller på Facebooksidan! Vi hörs!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.