Jörgen Zetterquist

Jag sitter i köket och skriver detta blogginlägg. Mitt emot mig, på väggen, hänger en tavla där vi ramat in en litografi av Jörgen Zetterquist. Det är Jörgen som inlägget handlar om. För några dagar sedan slutade Jörgens kamp mot sjukdomen som plågat honom. Arvika har förlorat en av sina stora musiker och konstnärer.

”Trombon” (kallar jag den), hänger i foajén på AKM i Arvika. Målad av Jörgen Zetterquist. Foto: David Fryxelius.

Jörgens karaktäristiska spelstil på kornetten har bland annat hörts i The Original Landala Red Hot Stompers, Standard Selection och Harry Bagarns orkester. Själv har jag hört honom i konstallationerna Four Men Only och Jörgen Zetterquist och hans vänner. Jörgen spelade ofta i Arvika Jazz Clubs konserter och under Jözzejassen. Jag har ofta hört att Arvika under Jözzejassen varit Sveriges svar på New Orleans. Jörgens Louis Armstrong-inspirerade spelstil har i allra högsta grad bidragit till den bilden.

Att Jörgen Zetterquist är känd som konstnär har nog ingen missat. En stor produktion tavlor, ofta med motiv av vänner med eller utan instrument. En riktigt rolig sådan målade han till Trefaldighetskyrkans 100-årsjubileumsutställning ”Altare”. Han målade då sin version av ”den sista måltiden” där vännerna fått sitta modell för de olika karaktärerna runt bordet.

Men Jörgen målade också en stor mängd litografier, likt en sådan som jag just nu tittar på. Någon sa nyligen någonstans, det kan ha varit Per-Inge Fridlund, att utan Jörgens litografier skulle aldrig Rackstadmuseet i Arvika blivit byggt. Tydligen, och det hade jag missat, målade Jörgen under en lång period massor av litografier och sålde dem och förtjänsten gick oavkortat till museibygget. Imponerande!

Vännerna runt Jörgen är många och jag ser nu (medan jag färdigställer mitt blogginlägg) i media att flera av dem ”minns sin vän”. Läs/hör gärna deras (Sven Smedberg i P4, Per-Inge Fridlund i SVT) berättelser då de kände honom. Jag kände bara till lite av hans musik, tavlor och litografier. Tack för allt Jörgen!

—————————————————————————————————————————————-

Googlat på Jörgen Zetterquist
Levnad: 1928-2013, mestadels i Arvika.
Studier: Slöjdföreningen skola 1947-1949 och Valand konsthögskola 1950-1955.
Utmärkelser: Louis Armstrong-stipendiet, Värmländska akademins Lagerlövet, Frödingstipendiet, Arvika kommuns kulturstipendium.
Representerad: Nationalmuseum, Moderna Museet, Stockholm. Göteborgs konstmuseum. Museerna i Karlstad, Borås, Hudiksvall m.fl. Statens Konstråd. Kommuner, lansting och i privata samlingar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.