Stadsmusikkåren och kammarkören lyste upp i mörkret

Julkonsert med Arvika Stadsmusikkår och Arvika Kammarkör. Foto: David Fryxelius.
Julkonsert med Arvika Stadsmusikkår och Arvika Kammarkör. Foto: David Fryxelius.

Trefaldighetskyrkan var i princip full på söndagskvällen (2019-12-22) när Arvika Stadsmusikkår och Arvika Kammarkör bjöd in till gemensam julkonsert. Och det var på tiden. De båda ensemblerna hade inte samarbetat sedan 1988. Tillsammans framförde de ett fint program i fyra delar.

Efter klockringningen startade stadsmusikkåren under Mats Lindahls ledning årets konsert riktigt pampigt. Först framfördes Leroy Anderssons medley ”A Christmas festival” och därefter John Rutters ”Nativity Carol” omarronderat för blåsorkester.

När tonerna från blåsorkestern klingat ut var det dags för kammarkören att göra entré. Denna kväll under Anna Wallins ledning. Då stadsmusikkårens alla musiker sitter på golvet framför koret hade man valt att ställa kören ovanför trappan i koret. Ett bra drag då de både syntes hördes bra från denna position. Kammarkören sjöng tre julsånger acapella. Först ut var Ivar Widéens ”Betlehems stjärna” följt av Thomas Laubs ”Sov sött barn lilla” – en vacker vaggvisa från Danmark. Slutligen sjöngs Tomás de Victorias ”Ave Maria” som är en spansk renässanskomposition. Innan stadsmusikkåren åter släpptes fram sjöng kammarkören Anders Öhrwalls ”Maria och
värdshusvärden”där Anna Boson och Björn Oledal sjöng solo. Vid pianot under denna kväll återfanns Rolf Thorén.

Kvällens konsert bjöd på musik för alla åldrar. Detta märktes inte minst när stadsmusikkåren framförde Peo Ukonens arrangemang ”TVs julafton”. Här kunde man tydligt se hur publik i alla åldrar igenkännande nicka med när Disneys olika teman spelades; Tomteverkstaden, Askungen, Snövit och de sju dvärgarna, Benjamin syrsa… Sedan blev det ett stycke amerikansk filmmusik. Det blev det fina temat ”Somewhere in my memory ” av John Williams från filmen ”Ensam hemma”. Mycket vackert!

Det här med att ställa kören i koret visade sig än tydligare vara ett bra drag i de kommande tre sångerna när man skalade ner kören till att bara innehålla körens kvinnostämmor. Koret ger klang åt kören och det vann man på när Max Regers ”Marias vaggsång”, den spanska julvisan i arrangemang av Norman Luboff ”Jungfru Marias vaggvisa/Slumra min gosse” och David Wikanders ”Det brinner en stjärna” framfördes. Efter dessa tre sånger anslöt åter herrarna i kören för att tillsammans sjunga Olle Widestrands ”Så går jag nu till vila trygg” med text av Bo Setterlind.

Slutligen framförde stadsmusikkåren och kammarkören tillsammans tre stycken Carols med text av Britt G Hallqvist och arrangemang av Anders Widestrand. Först ”Han kom till oss” följt av ”Guds ängel kom till herdar i vall” och slutligen ”Ding dong”. Som extranummer framfördes slutligen Tomas Sahlbergs ”En stjärna lyser så klar”.

Stadsmusikkåren var denna kväll förstärkta med flera slagverkare från Musikskolan och Musikhögskolan Ingesund. Dessutom en vikarie bland blåsarna då sjukdom smugit sig på. Som konsertbesökare gick jag stärkt ut i den kalla decemberkvällen – en härlig start på julhelgen!

David Fryxelius

Detta inlägg är även publicerat i Arvika Nyheter 2019-12-27.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.