Alla artister för Arvika Hamnfest 2019

Uppdaterad spelordning (fr. 17 juli) för Arvika Hamnfest 2019.
Uppdaterad spelordning (fr. 17 juli) för Arvika Hamnfest 2019.

Sedan en tid tillbaka är årets lineup klar för Arvika Hamnfest. Det blir en blandning av pop-, rock- och dansmusik. I princip alla artister kommer från Sverige även om det det blir ett internationellt besök i form av danska D-A-D. Danskarna spelade faktiskt på hamnfesten redan 2011 och gör nu återbesök för spelning i Arvika. Just 2011 spelade även Veronica Maggio – mer om henne lite längre ner. Det blir även några representanter från vårt lokala musikliv – artister som jag tycker det är lite extra kul att följa.

I detta inlägg tänkte jag försöka ge er en bild av artisterna och vilken musik som väntar oss på årets hamnfest. Jag har inte orkat rangordna artisterna utan presenterar dem helt enkelt i bokstavsordning. Till min hjälp har jag använt mig av en mängd bakgrundsmaterial från bland andra Fredrick Berntsson och Arvika Hamnfest – tusen tack! En personlig reflektion att flera av de stora artisterna väljer att återkomma till Arvika är att det är ett fint kvitto till Arvika Hamnfest som arrangör. Det är ett renommé som verkligen inte alla arrangörer kan visa upp.

Jag har även här intill lagt in årets spelschema. Ni får ta den med en nypa salt, det är nog klart men det kan fortfarande komma att bli förändringar. För att vara bergsäker på att du har all den senaste informationen följ hamnfestens Facebooksida och webb.

Avslutningsvis har jag infogat den spellista som du kan använda för att lyssna in dig på årets artister.

/David


By Lightning. Foto: Arvika Hamnfest.
By Lightning. Foto: Arvika Hamnfest.

Albin Lee Meldau
Albin Lee Meldau är göteborgaren med den själfulla rösten som har tagit det svenska folket med storm i ”Så mycket bättre”. Hans imponerande tolkningar och otroliga röst gör honom till en av årets mest intressanta artister. Det var nog många som höjde på ögonbrynen då Albin Lee Meldau presenterades som en av deltagarna i ”Så mycket bättre” 2018. Men även om han var doldisen i gänget har han länge varit internationellt hypad. Då Albin 2016 släppte debutsingeln ”Lou Lou” gick han snabbt från noll till 18 miljoner Spotifystreams. Singeln ”Lou Lou” och den från början egenutgivna EP:n ”Lovers” slog ner som en blixt från klarblå himmel 2016.

Kategorin soul möter pop hade fått en helt ny referenspunkt och det dröjde inte länge innan Albin Lee Meldau jämfördes med storheter som Sam Smith och James Blake. Året därpå kom den hyllade uppföljar-EP:n ”Bloodshots”, som ytterligare cementerade Albins ställning som en av landets mest intressanta och imponerande artister. Sedan dess har Albin både gjort succé i ”Så mycket bättre” och släppt sin första fullängdare. På vinterns turné kan du räkna med en skön mix av ”Så mycket bättre”-favoriter som ”Spela min favoritvals” och höjdpunkterna från det hyllade albumet ”About You”. Mer om Albin Lee Meldau finner du på hans webb.

By Lightning
By Lightning är ett rockband från Arvika. Bandet har nyligen släppt två stycken singlar ”Drifting Into The Night” & ”Drivin’” digitalt, bland annat på Spotify. Det ännu så länge obetitlade debutalbumet kommer att släppas i höst. By Lightning är ett uppskattat liveband som alltid levererar energi och spelglädje. När det kommer till inspirationen så hämtas den mestadels från 70 & 80-tals rock/hårdrock av artister så som Tom Petty, Thin Lizzy, Bruce Springsteen, Led Zeppelin och Elvis Presley. Ur detta har de skapat sig ett eget sound. Gitarr, orgel, trummor och bas – vad kan gå fel? I juni skrev Rockfarbror en fin recension av deras senaste singel. Följ gärna Alex, Emil, Pär-Anders och Jimmy i By Lightning via deras Facebooksida. Musiken hittar du på deras Spotifykonto.

D-A-D. Foto: D-A-D.
D-A-D. Foto: D-A-D.

D-A-D
D-A-D bildades redan 1982 i Köpenhamn under namnet Disneyland After Dark. Efter debuten 1986 gick karriären snabbt framåt och med skivorna No Fuel Left For The Pilgrims (1989) och Riskin’ It All (1991) blev de otroligt populära i Sverige. Den här populariteten har hållt i sig år efter år och det är mängder av svenskar som har låtar som Sleeping My Day Away, Laugh ‘n’ A 1/2 och Bad Craziness som sina favoriter. Det är nu åtta år sedan de senast släppte ett album men i april är väntan äntligen över då deras tolfte studioskiva släpps. Kanske såg du dem i Arvika 2011? Nu är det dags igen! Mer om D-A-D finner du på deras webb.

DJ Krull
DJ Krull från Norrköping. Började sin DJ karriär 1988. Spelade många år på Jäger i Karlstad och runt om i landet. Efter ett break på närmare 18 år började han lira igen, numera Tech-House och Techno framförallt på Hugo i Norrköping. Det kommer bli ett set med bra beats, mycket energi och kanske en och annan klassiker letar sig in.

Fred White. Foto: Arvika Hamnfest.
Fred White. Foto: Arvika Hamnfest.

Fred White
Fred White, född och uppvuxen I Arvika, har varit en del av den Svenska techno scenen sedan länge. Som en av grundarna till Arvikafestivalen (1992-2010), technoproducent och DJ i mer är 27 år gör Fred helt unik. Med spelningar under de senaste 3 decennierna på festivaler och klubbar i länder som Tyskland, Danmark, Brasilien, Australien, Syd Afrika, Norge, Portugal, Schweiz, England och klubbar & fester i Sverige har format Freds sound och Duande

Fred ger alltid 100 % till publiken oavsett tid, storlek eller form på dansgolvet. Med sitt egna skivbolag Drevkollektivet visar Fred att han är en fantastisk producent, en stor DJ med ändlös kärlek till den elektroniska musiken. Under november 2018 släppte Fred sitt album ”Mid-life rehab”. Ett mörkt suggestiv, cinematisk drivande techno skiva med motoriska ändlösa programmerade trummor , pulserande bas rytmer och mörka psykadeliska melodier. Detta är Freds första album släpp, 67 minuter, 9 låtar med Freds djupa personliga signatur.

Trots att Fred White har sin bas i Arvika är det väldigt sällan som han gör spelningar just i Arvika. Jag kan inte riktigt säga själv när jag hörde honom senast… Det är alltså ett speciellt, snudd på unikt, tillfälle för dig att dra på dig dansskorna och hänga med på Freds spelning på Arvika Hamnfest. Inte missa! Du följer Fred White via hans webb och sociala kanaler. Lyssna gärna på senaste albumet på Spotify!

Götz Kalas på Arvika Hamnfest 2016. Foto: David Fryxelius.
Götz Kalas på Arvika Hamnfest 2016. Foto: David Fryxelius.

Fricky
Att Fricky varit en av 2018 års mest tongivande svenska artister har knappast undgått någon. För bara några dagar sedan utsågs han till ”Årets Artist” på P3 Guld och på den stundande Grammisgalan är han nominerad i inte mindre än tre kategorier. Addera därtill miljontals streams, slutsålda konserter över hela landet och framträdanden på Sveriges allra största festivalscener och snabbt kan vi konstatera att Fricky blivit ett namn att räkna med en lång tid framöver. Snart spelar han i Arvika. Följ Frick via hans Facebooksida.

Götz Kalas
Götz Kalas behöver kanske ingen närmare presentation. De ansvarar ju som bekant för bryggans livequiz varje sommar. Under hamnfesten regerar de som vanligt och spelar alla 3 festivaldagarna på Piren inne på Olssons Brygga. Du kommer nog att känna igen det mesta av låtmaterialet – det blir hit- och allsångsvarning.

Hov1. Foto: Hov1.
Hov1. Foto: Hov1.

Hov 1
Hov1 består av Ludwig Kronstrand, Noel Flike, Dante Lindhe och producenten Axel Liljefors Jansson som har producerat samtliga låtar som Hov1 har släppt.

Hov1 har minst sagt gjort raketkarriär. 2017 släppte gruppen sitt debutalbum ”Hov1” och blev 1:a på den svenska albumlistan och låg 1:a 8:a veckor, mest av alla svenska artister under året. Alla låtar från albumet gick in topp 50 på Spotify vilket en svensk debutant aldrig någonsin har lyckats med. Albumet har sedan gått 2x platina (över 120 miljoner streams). ”Pari” som gästas av Jireel blev 1:a på Spotify och den officiella singellistan och har gått 4x platina med över 28 miljoner streams. Samma år lyckades bandet spräcka publikrekordet på Gröna Lund med över 17500 fans i publiken. En bedrift som gav dem bland annat en Guldmick för Årest Liveframträdande under P3 Guldgalan.

Under 2018 släppte Hov1 sitt andra album ”Gudarna på Västerbron” som blev direkt 1:a på den svenska. Hela albumet gick direkt in Topp 50 på Spotify och alla låtar kom in topp 30 (lägsta placeringen var #26), vilket ingen svensk artist har lyckats med sedan Veronica Maggios ”Satan i gatan” 2011. Under sommaren 2018 gjorde Hov1 Spotify Singles och släppte ”Hon dansar vidare i livet pt.2” och en cover av Seinabo Seys ”Still”. ”Still” blev den första Spotify Singles-låten i världen som har blivit 1:a på en Spotify Topp 50-lista (av totalt 386 inspelade  av sammanlagt 186 artister). Vid Rockbjörnen 2018 mottog Hov1 pris i kategorierna ”Årets livegrupp”, ”Årets fans” och ”Årets konsert”. Och vid P3 Guld-galan vann Hov1 samtliga kategorier som de va nominerade i ” Årets grupp”, ”Guldmicken” och”Årets låt” med ”Hon dansar vidare i livet”. Hov1 blev även nominerade till ”Årets Artist” på Grammisgalan. Följ bandet via deras Facebooksida.

Junior Brielle. Foto: Junior Brielle.
Junior Brielle. Foto: Junior Brielle.

Junior Brielle
Under 2019 har bröderna varit nominerade till en Grammis som Årets nykomling, uppträtt på samma Grammisgala och mottagit GAFFA-priset för Årets genombrott. I mars släpptes debutalbumet ”Tampa”, en skiva som resulterade i en storm bland musikkritikerna. Sällan har en debut resulterat i så många recensioner och kulturkrönikor. Bröderna har växlat upp och är redo för de större scenerna.

När Junior Brielle nu möter sommaren tar de med sig Wilma Wall och Jakob Kullberg (då Vita Bergen, nu producent på Studio 2007) på trummor respektive keyboard. 2018 var ett otroligt år för bröderna från Brunflo. “Årets debut” sa Fredrik Strage i Nyhetsmorgon om EPN ”Blod”, P3 utsåg dem till “Framtidens artist”. Singlarna “VM 94” och “Love” parkerade sig stadigt på radions listor och Spotifys mest prestigefyllda spellistor. Vi såg duon på DN Kulturs framsida och legendariska sport-journalisten Mats Nyström läste upp en krönika till bröderna i P3:s populära morgonprogram. Följ bröderna via deras Facebooksida.

Martin Lost
Martin Lost har uppträtt som DJ i 16 år. Hans främst mål är att få publiken att dansa och ge dem möjlighet att uppleva ny musik. Vilket är något han utvecklat genom åren. Under denna konsert får du förbereda dig på ett brett spektrum av stilar. Det blir allt från house, disco, techhouse, deephouse till techno. Det handlar om demusikaliska rötterna säger han. Martin Lost har delat DJ-båset med artister som Dorian paic, Jay haze (Fuck Pony) Johnny D , Robert Leiner, Martin H, Minilogue, Samuel l Session på klubbar som Klubb Ra, Hotet, The Eye, Petit Monde, Ministry of Sound(UK) and at M2. Nu är det dags för Arvika Hamnfest. Följ Martin Lost via hans Facebooksida.

Miriam Bryant. Foto: Miriam Bryant.
Miriam Bryant. Foto: Miriam Bryant.

Miriam Bryant
Alla tror på Miriam Bryant. Det är svårt att inte göra det. Med sin befriande frispråkighet och sin okonstlade stjärnglans så har Göteborgs stolthet med bestämdhet parkerat bland de starkast lysande stjärnorna på den svenska pophimlen. Under våren 2019 släppte Miriam Bryant ny musik, ger tjugo spelningar under en och samma månad på Stockholms-restaurangen Strandvägen 1 – och ger sig därefter ut på en omfattande sommarturné landet runt.

År 2012 släppte Miriam Bryant sin första singel Finder’s Keepers och blev då genast ett namn på allas läppar. Med tolkningarna från TV4:s Så Mycket Bättre, där Miriam medverkade år 2015, dominerade hon Spotifys topplista. Hon hade tre låtar topp 10, fyra låtar topp 15 och sex låtar topp 100 – något som få andra svenska artister lyckats med. År 2016 dominerade hon åter listorna (bland annat genom att inta plats ett, två och tre på Svensktoppen, något som hon var den första artist någonsin att göra), vilket även spillde över i 2017 och släppet av den hyllade EP:n Bye Bye Blue.

I början av 2017 kröntes Black Car till Årets låt på P3 Guld-galan, nominerades till Årets låt på Grammisgalan och förra året nominerades även Rocket till Årets låt på Grammisgalan. Förutom detta har Miriam även haft den stora äran att vara sommarvärd i P1 och hyllades unisont för sin insats. Under 2018 har vi även hört henne i Markus Krunegård-samarbetet O A O A E vi förlorade och NEIKED-samarbetet How Did I Find You.

Miriam Bryant spelade på Arvika Hamnfest 2016 och återvänder nu till oss – det blir kul! Följ Miriam Bryant via hennes Facebooksida.

Molly Sandén. Foto: Linn Wexell.
Molly Sandén. Foto: Linn Wexell.

Molly Sandén
Molly Sandén har sjungit i hela sitt liv och är idag en av våra största, svenska röster. Våren 2018 släppte hon albumet ”Större”, hennes första album helt på svenska. Albumet har snart nått platina i Sverige och mötts av ett fantastiskt mottagande av såväl kritiker som fans. Efter albumet följde en bejublad sommarturné på bl.a. nya festivalen Queens of Pop och ett fullsatt Gröna Lund.

I höst kom också nya låten ”Kär i din kärlek” – en svensk cover på Ed Sheerans låt ”Shape Of You” som Molly spelade in i Spotify Singles Sessions. Låten gick in på plats nio på Spotify Topp 50, har spelats flitigt på radio och sålt guld. Följ Molly Sandén via hennes Facebooksida.

Nephila
”Nephila är en musikalisk spindel där huvuddelarna består av sjuttiotalsinspirerad spacerock och ett teatraliskt uttryck. Rymdfärjor krockar med ljudvågor år 1969, Blixtrande gitarrsolon och psykedeliska melodier för snabbt tankarna till pionjärer som amerikanska Jefferson Airplane och Rival Sons. Sju personligheter finns bakom maskerna och både musik och teater rinner som en röd tråd bland medlemmarna.”

Nephila på Parkliv 2019. Foto: David Fryxelius.
Nephila på Parkliv 2019. Foto: David Fryxelius.

Det maskbeklädda sjumannabandet Nephila kommer från Arvika och har under våren skördat fina framgångar i musiktävlingen Livekarusellen. De gick från lokal- till reginalfinal och slutligen stod de som vinnare av riksfinalen av Livekarusellen. Med ett antal spelningar i ryggen (senast på Putte i Parken) är de nu redo att ta sig an Arvika Hamnfest. Följ Nephila via deras Facebooksida och lyssna gärna på dem på Spotify.

Petter
Kommentarer överflödiga, Sveriges viktigaste hip-hop artist Petter debuterade 1998 och har sedan dess släppt nio fullängdare som alla belönats med platina- och/eller guldskivor. Under 2018 firade Petter 20-årsjubileum som artist med att bland annat släppa succésingeln ”Toppen av ett berg”, sammanfatta sin karriär med fem konsertkvällar på Mosebacketerrassen samt släppt hela 3 sammanhängande fullängdsplattor. Petter har mer järn i elden än de flesta – han är utbildad sommelier, författare, restaurangägare och har gjort succé som berättares som resulterade i att bli utsedd till ”Årets Talare” under 2017. Följ Petter via hans Facebooksida.

Sharks
Bakom Sharks hittar vi Sophia Englund och Susanna Friberg som gjort sig ett namn på klubbar och festivaler runt om i Sverige under de senaste åren. De har bland annat öppnat för artister så som Veronica Maggio och The Chainsmokers. Just nu är de aktuella med “Fuck You Good – 90210 remix”, som är en saftig, skön och 80/90-talspyntad “90210 Remix”. Precis som originalet bär remixen ett viktigt budskap men går också alldeles utmärkt att dansa till, en mångsidighet som genomsyrar Sharks rakt igenom. Det är dags för resten av världen att förstå att det går att vara sexig, elegant, sårbar, stark, avslöjande, proper, ledsen, stark och feminist – allt på samma gång. Följ Sharks via deras Facebooksida.

Smith & Thell. Foto: Smith & Thell.
Smith & Thell. Foto: Smith & Thell.

Smith & Thell
Smith & Thell är historien om två unga, kreativa själar som för 10 år sedan bestämde sig för att förvandla drömmar till verklighet och satsa helhjärtat på musiken. Våren 2017 släpptes deras debutalbum Soulprints och ett år senare åkte Smith & Thell som special guests på Darins Sverigeturné.

Mary Jane Smith och Victor Thell träffades på ett musikevenemang i sin hemstad Helsingborg och föll pladask för varandras musikaliska lust, ambition, vision och passion för konsten. Därefter tog det några år, ett par singlar, och ett stort antal timmar i studion för Smith & Thell att hitta fram till sitt eget uttryck. Inspirerade av Björk, Alanis Morisette, Bon Iver och Mumford & Sons har gruppen hittat hem i sitt unika country-influerade popsound.

I processen har de slipat på sina låtskrivar- och produktionsfärdigheter, arbetat på sin egen musikaliska image och skrivit hits till andra stjärnor, bland andra Molly Sandén, Darin, Danny och Alan Walker. Smith & Thell är förutom artister i eget namn också några av Sveriges mest eftertraktade låtskrivare. Följ Smith & Thell via deras Facebooksida.

Swedish Tiger Sound
Han är nog mest känd för att vara en av veganismens mest högljudda förespråkare, eller för sina megaskills på discgolfbanan. Förutom det känner säkert många igen honom som en av grundarna av- och frontman i Teddybears, eller som vis polis i barn- och familjeunderhållarna Bröderna Lindgren. Kanske som sångare i punkbandet Nya Krösus, eller från TV. Oavsett vad så har Patrik Arve mer än väl förtjänat sin plats i rampljuset och det stoppar inte med dessa projekt – Swedish Tiger Sound är Arves solopryl, med fötterna fast förankrade i Ängbybadet, Bromma, kryddat med beats från amerikanska södern, riddims från gatorna i Kingston och gäster från Stockholms alla förorter låter det som inget annat du hört förut. Följ Swedish Tiger Sound via Facebook.

Thomas Stenström
Thomas Stenström ger sig ut på vägarna under både sommaren och hösten 2019! Den 10 maj släpptes EP:n ”Uddevalla Dreamer, del 1” – bland annat innehållandes singlarna ”Adios Amigos”, ”Himlen över city” och ”Bam bam” – och har redan streamats över 3,6 miljoner gånger. Under tre dagar i april spelade Thomas Stenström i Stockholm, Göteborg och Malmö och därefter besöker Thomas en rad städer i Sverige under sommaren och hösten 2019.

Thomas Stenström på Arvika Hamnfest 2017. Foto: David Fryxelius.
Thomas Stenström på Arvika Hamnfest 2017. Foto: David Fryxelius.

Med sprillans nytt material i bagaget besökte Thomas Stenström Stockholm, Göteborg och Malmö under tre datum i april 2019. Det bjöds på både nya singlar, en hitkavalkad så väl som ett par helt nya och osläppta låtar under högenergiska former, och hela paketet hyllades med öronbedövande allsång och fina omskrivningar. Uddevallasonen sålde slut det hemtama Pustervik på nolltid – och kort därpå stod det klart att Thomas Stenström återvänder till Göteborg i sommar, då han den 22 augusti intar Trädgår’ns Sommarscen – en helt ny utomhusscen i Göteborg.

Upptakten inför sommaren började på allvar den 10 maj, då EP:n ”Uddevalla dreamer, del 1” släpptes. Efter giget på Vasateatern den 10 april fann sig även Stockholm charmad som på nytt, och på fredag 17 maj gör Stenström ett kärt återbesök – men denna gången på Gröna Lunds Stora Scen. ”Det är vackert på riktigt” och ”Förvänta dig stora ting av honom”, sades i tidningen Hymn om Thomas konserter. Thomas Stenström blev först uppmärksammad 2010, och mellan åren 2011-2013 skrevs skivkontrakt och både singel- och albumdebuter ägde rum. 2014 slog ”Slå mig hårt i ansiktet”, som idag uppgår till över 38 miljoner streams, ned som en blixt från klar himmmel, och i januari 2017 efter knappt ett knappt år i studion släppte Thomas nya albumet ”Rör inte min kompis” som följdes av en omfattande turné. I sommar är det dags igen, och planerna framåt är många & stora.

Senast Thomas spelade i Arvika var för två år sedan på just Arvika Hamnsfest. Det var kanske en av de blötaste konserter jag varit på. Det regnade något så kopiöst mycket. Publiken njöt förvisso ändå men vi får hoppas på ett något bättre väder denna gång. Följ Thomas Stenström via hans Facebooksida.

Veronica Maggio. Foto: Nora Otterhäll.
Veronica Maggio. Foto: Nora Otterhäll.

Veronica Maggio
– ”Förra sommaren var hemsk. Vi gjorde bara ett par spelningar. I sommar tänkte jag ta igen det med en riktig turné. Längtar redan ihjäl mig efter att få spela ny musik i sommarnatten med bandet!”, hälsar Veronica. Veronica har sedan debuten 2006 höjts till skyarna av journalister och fans, vunnit alla priser som går att vinna (flera gånger om till och med) och nått otroliga kommersiella framgångar med sina fem kritikerrosade album. Hon är utan tvekan en av Sveriges absolut största artister och det är ingen hemlighet att hon är vårt lands livedrottning.

”Kurt Cobain” släpps den 22 mars och är den första singeln från det kommande albumet som delas upp – med den första halvan innan den stundande sommaren och hela albumet till hösten. Veronica om sin nya kommande singel. – ”Kurt Cobain” består av lika delar kärlekssynth, ett bråk i stockholmsnatten och att välja bort mörker. Det en sån där låt som jag ofta önskar att jag hade lättare för att skriva. Som känns ljus utan att den blir för hurtig. Jag, Simon Hassle och Jocke Berg skrev den första gången vi träffades alla tre i studion. Jag hade ju redan skrivit några dagar med Jocke på en annan låt och visste att han är precis så bra som man hoppas att han ska vara. Men man vet ju aldrig om inspirationen bara räcker till en låt eller fler. I vårt fall blev det ett helt album.”

Veronica Maggio har besökt Arvika Hamnfest tidigare. Efter många års väntan besöker hon nu åter hamnfesten och dess största scen. Följ Veronica Maggio via hennes Facebooksida.

Spellista för Arvika Hamnfest 2019:
Spellistan innehåller de artister jag funnit (tyvärr inte alla) på Spotify. Har jag missat ch du kan hjälpa mig att komplettera skicka gärna ett mail.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.